Tegnap palacsinta készült ebédre dupla csokis és vaníliás változatban, hosszú felszívódású zabpehellyel, házi készítésű vaníliakrémmel, hogy jobban telítsen és tovább laktasson.
Inzulinrezisztenciában és cukorbeteg diétába is beilleszthető.
Hozzávalók 12 db palacsintához:
2 ek natúr kakaópor (32 g)
300 g jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
2 tojás
7 dl laktózmentes tej vagy bármilyen más növényi tej, ha azt használsz
2 ek eritrit
csipet só
Teflon serpenyő a sütéshez, vagy kókusz olaj és más serpenyő.
Krém hozzávalói:
4 tojás sárgája
3 ek eritrit
6 ek (90 g) jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
2 dl laktózmentes tej vagy növényi tej
Vanília őrlemény
Palacsinta hozzávalóival palacsinta tésztát készítek, 15 percet hagyom állni.
Közben csomómentesre keverem egy kis fazékban a krém hozzávalóit és amíg sül a palacsinta ezt is hagyom állni.
Felhevített teflon serpenyőben összesen 12 db kakaós palacsintás sütök. Mind a 12 db-ot középen félbe vágom, méghozzá azért, mert annyira laktató a zabpehely miatt, hogy fél palacsinta fog annyit érni, mint 2 db sima fehér lisztes gonosz változat.
Amikor a palacsinták kisültek és ketté vágtam mindet, hozzáfogok a krémet közepes hőmérsékleten folyamatos keverés mellett felfőzni. Akkor lesz jó, ha már besűrűsödik és elválik az edény aljától.
Ekkor leveszem főzőlapról, még melegen minden fél palacsintába egy-egy evőkanálnyi krémet kenek vékonyan.
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése