Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. április 15., hétfő

Vegán lasagne

Vegán lasagne házi tésztával volt az ebédem vasárnap, hát mit ne mondjak jó nagy adag lett és a hosszú felszívódású házi tészta miatt irtózatosan és sokáig laktató, én például nem tudtam megbirkózni egy kockával.

Házi tészta hozzávalói: 
30 dkg jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
30g utifű maghéj liszt ( LISZT, nem sima utifű maghéj)
3 dl víz
nagy csipet só

Szósz hozzávalói:
10 dkg szárazbab
1 padlizsán (260g)
30 dkg csiperke
400 g sürített paradicsom

bors
3 gerezd fokhagyma
1/2 lila hagyma
petrezselyem levél
friss bazsalikomlevél
3 tk kókuszolaj

A szárazbabot sós vízben megfőzöm.

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrok, géppel 0,1,2-es fokozaton áttekerem, ha vékonyabb tésztát szeretnél nyugodtan lehet még a 3-on is.

A gombát apróra vágom, 1 tk kókuszolajon aprított petrezselyem levéllel, sóval, borssal, aprított lila hagymával magas hőn megsütöm. Tálban félre teszem.


Ugyan ebben a serpenyőben vagy párhuzamosan a gombával egyszerre egy másik serpenyőben 1 tk kókuszolajon, lesütöm a kockára vágott hámozott padlizsán. Amikor barnulni kezd megsózom. A sült padlizsánt a szűrt, főtt babbal és a paradicsomszósszal leturmixolom, nem kell teljesen homogénné, maradjanak benne nagy darabok. Hozzádarabolok egy nagy csokor bazsalikomot, aprítok bele 3 gerezd fokhagymát, kóstolás után sózom még ha szükséges. Az én paradicsomszószom elég savanyú volt így 4x-es édesítőt is tettem bele.

Egy jénait kikenek kókuszolajjal ecset segítségével, ráteszek egy réteg házi gyúrt tésztát, erre megy a padlizsános-babos massza, erre pedig a gomba 1/3-a. Ezt ismételgetem amíg be nem telik a jénai.

Fedő alatt 180°C-on 1 órát sütöm, 8 részre vágom.

1 kocka vegán lasagne:
Kalória: 256 Kcal
Fehérje: 9,2 g
Zsír: 4,6 g
Szénhidrát: 41,5 g







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése