Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. április 8., hétfő

Sült lazacos cékla

Fűszeres sült cékla és lazac találkozásából egy zseniális vacsora ajánlat nemcsak fogyókúrázóknak.


Hozzávalók:
2 db cékla (360 g )
70 g lazac ( 1 ujjnyi szelet)
90 g bébi spenót
petrezselyemzöld
só, frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
1 ek jelölten gluténmentes zabpehely
citrom
1 ek kókuszzsír
Sütőpapír, spárga vagy alufólia.

A céklák héjat jól megdörzsölve alaposan megmosom, vagy ha nem olyan fiatal a cékla, akkor vékonyan lehet hámozni. A cékla alját levágom egyenesre, így nem borul fel a cseréptálban.

A lazacot apróra vágom, sózom, zúzott fokhagymát adok hozzá, egy kicsi citromlét és a zabpelyhet.
A spenótot nagyon apróra vágom, lesózom.

Egy ek kókuszzsírt elkeverek jó sok sóval, borssal, aprított petrezselyemzölddel, a céklát egy sütőpapírra teszem, mindenhol alaposan bekenem a fűszeres kókuszzsírral, összecsomagolom egyenként spárgával bekötöm, 210°C-on sütöm másfél órát.
Amikor megpuhult, kiveszem és a belsejét kikaparom, félreteszem nem dobom ki, jó lesz másnak.

A lazacos töltelékhez keverem az alaposan kinyomkodott és aprított bébi spenótot, beletöltöm a sült fűszeres céklába, visszateszem a sütőbe, még 10-15 percre sütni.

Én az egyiket vacsorára a másika ma reggelire ettem, klasszul lehet szeletelni.

1 db töltött cékla:
Kalória: 236 Kcal
Fehérje: 13,9 g
Zsír: 9,7 g
Szénhidrát: 19,4 g







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése