Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. április 12., péntek

Huszárgomb

Tarolt a neten a Húszárgomb sütike amit muszáj volt karcsúbbra fognom, így kispóroltam belőle egy csomó szénhidrátot és kalóriát, pihentetni sem kell egy este a hűtőben, azonnal villám sovány süti lett.


Hozzávalók 40 db-hoz: 
50 g szemes mák
250 g jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
30 g utifű maghéj liszt ( LISZT nem sima maghéj! )
50 g margarin
1 citrom reszelt héja
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer
2 tojás
4 ek laktózmentes tejföl (220g) lehet Joya natúrjoghurt is

A sütőt előmelegítem 190°C-ra.

Elkeverem a kétféle lisztet az édesítőszert és a mákot egymással jó alaposan, hozzáadom a citromhéját, margarint, tojásokat és a tejfölt.
Alaposan kigyúrom. Nem kell hűtőben pihentetni ahogy a sima Huszárgombot, azonnal lehet dolgozni és sütni.

Pingpong labdánál kisebb golyókat készítek, nyomkodom és gömbölygetem addig amíg tömör kis gömböc nem lesz. A golyókba egy fakanál végével vagy az ujjammal mélyedést készítek.
Sütőpapíron sütöm 15 percig.

Amíg hűl a süti elkészítem a házi lekvárt. Nem nagy ördöngösség, olcsóbb is és finomabb is ha otthon csinálod és nem horror áron veszed a kitudja mit. Hidd el pillanatok alatt meg van sokkal tovább tart leírni, mint elkészíteni, csak az a lényeg, hogy minél szélesebb legyen az edényed amiben főzöd, így lényegesen lerövidíted a főzési időt.
Tegyél egy edénybe kiolvasztott erdei bogyós gyümölcsöt 20 dkg-át, szórj hozzá ízlés szerint 4x-es erősségű édesítőszert és kezd a legmagasabb fokon főzni. Kevergéld folyamatosan így hamarabb kimegy a gőz, és hamarabb be sűrűsödik, nem ragad le. Kicsit nyomkod ki a bogyókat. Alig 10 perc múlva egy sűrű lekvárt kapsz.
Ezt a lekvárt adagold bele a Huszárgombok mélyedésébe, aztán seperd be az elismerést.

1 db Huszárgomb házi lekvárral :
Kalória 61 Kcal
Fehérje: 1,3 g
Zsír: 3,3 g
Szénhidrát: 5,1 g







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése