Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. február 5., kedd

Zabpelyhes mandarinos torta

Vasárnapi tortácskánk mandarinos csokira lett hangolva. Az első olyan tortám, aminek a krémjébe nem került margarin mégis nagyon krémesre sikerült, cukrot nem tartalmaz és fehér lisztet sem így diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.


Kevert tészta hozzávalói:
A mérce egy kis 150 g-os joghurtos pohár.

2 joghurtos pohár jelölten gluténmentes zabpehely liszt (130 g)
1 joghurtos pohár jelölten gluténmentes zabpehely (60 g)
1 zcs sütőpor (12g)
1 joghurtos pohár laktózmentes natúr joghurt
3 tojás
1 púpos ek cukormentes kakaópor (12g)
1 db nagyobb mandarin (80g)
0,5 dl laktózmentes tej
1 púpos ek 4x-es erősségű édesítőszer

Krém hozzávalói:
4 ek jelölten gluténmentes zabpehely (40g)
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 nagyobb mandarin leve
3 tojássárgája
2,5 dl laktózmentes tej

A kevert tészta hozzávalóihoz a száraz alapanyagokat: liszt, pehely, sütőpor, kakaópor alaposan elkeverem. Hozzáadom az édesítőszerrel elkevert nedves alapanyagokat: tojás, joghurt, tej és végül hozzáadom a kockázott mandarint is. Elkeverem a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tortaformába teszem, 170°C-on 25 percet sütöm, de tűpróbáig biztosan.
Két ujjnyi vastag tésztát kapok, amit lekenek a krémmel és mandarinnal díszítek.

Amíg sül a torta a krémhez elkeverem a tojássárgáját az édesítőszerrel, mandarin facsart levével és a tejjel, hozzáadom a zabpelyhet és addig főzöm közepes hőmérsékleten folyamatosan keverve amíg besűrűsödik.

12 szeletre vágott tortából 1 szelet mennyiségei:
Kalória: 144 Kcal
Szénhidrát: 15,3 g
Fehérje: 6,8 g
Zsír: 5,3 g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése