Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. február 11., hétfő

Tárkonyos raguleves padlizsán gombóccal

Tárkonyos raguleves kistestvére növényi alapanyagokkal, legalább olyan finom élvezetet ad a purinszegény diétán lévőknek, mint a hússal teli tárkonyos raguleves.


Hozzávalók:

Leveshez alaphoz:
50 g petrezselyem (1/2 közepes db)
100 g sárgarépa (1 közepes db)
20 g újhagyma ( 1 db)
1 tk kókuszzsír
1 púpos ek morzsolt tárkony
100 g (kb 2 ek) laktózmentes tejföl vagy kókusztejszín

Padlizsán gombócokhoz:
1 db padlizsán (230 g)
1 tojás
30 g jelölten gluténmentes zabpehely
20 g jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
1 tk nagyon apróra vágott vöröshagyma
1 tk aprított fokhagyma
frissen őrölt tarka bors


A leves alaphoz az újhagymát karikázom, üvegesre sütöm a kókuszzsíron. Hozzáadom a kockázott sárgarépát, petrezselymet és a tárkony felét. Felöntöm vízzel, sózom, addig főzöm amíg a zöldségek félig megfőnek.

Közben elkészítem a padlizsán gombócot: A padlizsán felszeletelem tapadásmentes grill serpenyőben legrillezem, aprítógépben lezúzom. Hozzá lehet tenni a vöröshagymát és a fokhagymát is és egyben zúzni, vagy akár sajtreszelőn külön lereszelni a kétféle hagymát. A padlizsánhoz adom a tojást, a hagymákat a borsot, sót, zabpehelylisztet, zabpelyhet. Kicsit hagyom állni, amíg a leveszöldségek félig meg nem főnek. Ennyi idő alatt a gombóc alapanyag egészen jól összeáll, nem túl keményre, de nem is lágyra. Ha nagyon lágynak éreznéd akkor tegyél hozzá még egy kicsi zabpelyhet. Ici-pici, falatnyi kupacokat teszek egy zabliszttel megszórt tányérba, beleforgatom a halmokat, két tenyerem közt formás kis golyókat készítek.

A tejfölt kikeverem a maradék tárkonnyal, a leveshez keverem, beleteszem a gombócokat, kb 10 alatt a forrástól számítva készre fől.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése