Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. február 7., csütörtök

Pizzahajó diétásan

Második nekifutásra készül a pizzám egyrészt, mert ch csökkentett ide vagy oda nagyon laktatóra sikerült, másrészt, mert az első nekifutásnál egy teljesen átlagos feltétet tettem a pizzára sütés után derült ki, hogy erre bizony háromszor annyi cucc kell..nem volt mit tenni újra kellett egy pizzahajót sütnöm és falnom :D


Pizzahajó hozzávalói:
90 g gluténmentes lisztkeverék csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyér és péksüteményhez
10 g jelölten gluténmentes zabpehely
2 g só
1 tojás
80 g víz
8 g almaecet
1 tk kókuszzsír

Feltéthez:
Házi pizzakrém
10 szem fekete olajbogyó
1/4-ed lila hagyma
80 g szilvaparadicsom (3 db)
200 g cukkini
100 g csiperke (8 db)
Ha szeretnéd tehetsz rá sajtot is.

A pizzatészta hozzávalóiból elkészítem a tésztát úgy, hogy előbb a száraz alapanyagokat elkeverem, külön elkeverem a nedves alapanyagokat, majd az egészet összeöntöm és jó alaposan eldolgozom. Hagyom állni legalább 15 percet, addig minden zöldséget felaprítok.

A tésztát kinyújtom, sordófára feltekerem és átteszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Lekenem pizzaszósszal. Ráhalmozom az apróra vágott zöldséget, olivabogyót és bazsalikomot. Soknak fog tűnni a zöldség, de összefog sülni minden, úgy kell a halmot elrendezni, hogy a felhajtott tészta szélébe is jusson. A pizza szélét felhajtom, akár egy galettenek, minél nagyobb a hajtás annál nagyobb lesz a hajó pereme, mert sütés közben ki fog nyílni akár egy rózsa.

180 °C-on sütöm 35 percet. Fogyasztás előtt mehet még rá házi pizzakrém.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése