Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. május 3., csütörtök

Medvehagymás pupusas két élete

A pupusas a tortilla egyik változata, eredetileg kukoricalisztből készül forró olajjal kikent serpenyőben sütik. Az én töltött tésztalepényem kicsit másképp készül ugyan nem kukoricalisztből viszont garantáltan isteni finom. Az egyik változat szerint, hogy diétásabb és kalóriaszegényebb legyen, a sima fehér lisztet kiválthatom teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és túróval, a másik változat gluténmentesen készül Szafi hajdinás kenyér lisztkeverékkel. Mindkettő nagyon finom a közös vonás annyi lesz, hogy nem olajban-serpenyőben sütöm ki őket, hanem melegszendvics sütőben.


        
Szénhidrátcsökkentett pupusas:
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg laktózmentes túró
1 tojás fehérje
Késhegynyi sütőpor
Kevés víz

A hozzávalókból tésztát gyúrsz, vékonyra nyújtod. Négyzetekre vágod, a négyzetek felébe, tölteléket teszel, ráhajtod a másik felét, lekened olajjal. Előmelegített melegszendvics sütőbe készre sütöd pár perc alatt.

Töltelék hozzávalói:
Bármi, amit szívesen ennél..ez a variáció krém nélkül készült: sajt, metélőhagyma, kolbász, lilahagyma, sajt volt a sorrend.
       
Sütési idő 3-4 perc


  Gluténmentes pupusas:
Szafi Free Ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék hátoldalán lévő leírás szerint fél adagot bekeversz, és ugyanúgy vékonyra nyújtod, kiszabod, betöltöd és sütöd, ahogy a sima változatát.

Töltelék hozzávalói:
Bármi, amit szívesen ennél.. ebben a variációban házi pizzakrém, medvehagyma, sajt, csirkemell szalámi, kevés lilahagyma, sajt, pizzakrém volt a sorrend.

Sütési idő 3-4 perc






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése