Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. május 24., csütörtök

Két epres pite

Igazi kuriozumnak számít az eperfa termése, régen szinte minden portán ott díszelgett, nagyikáink úton túfélen találkoztak vele. Naponta szüretelték folyton érő termését, uzsonnára adták a gyerekeknek egy nagy szelet házi kenyérrel, decsak amíg a nagyapó véget nem vetett a dézsmálásnak, mondván, hogy ez a jó pálinka anyag! :D Ma már sajnos egyre ritkább az eperfa, szinte vadászni kell őket, mert mindenhova betonutakat tesznek, így az eperfának mennie kell..nekem szerencsém van, mert viszonylag sokat találtam egy túra során, jól meg is szedtem a szatyorkámat. Aki teheti és szeret túrázni az feltétlen keresse és szüretelje az eperfát, mert nagyon finom  és nagyon egészséges a gyümölcse.



Nem kell megijedni a viszonylag sok hozzávaló miatt, mert kevés időt fog rabolni az elkészítés.

Pite tészta hozzávalói: Dupla adag, két formára elég!
30 dkg jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
5 dkg utifű maghéj
5 dkg jelölten gluténmentes zabrost (nehéz beszerezni ha nincs akkor ez is legyen zabliszt)
2 tojás
20 dkg laktózmentes margarin
150 g(kis pohár) laktózmentes tejföl+1,5 dl tej
1 sütőpor
1 púpos ek szódabikarbóna
4 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 citrom reszelt héja +1 ek citromlé


Töltelékek hozzávalói:
0,5 kg túró
1 tojás
1 ek 4xes erősségű édesítőszer

1 zcs Szafi reform epres pudingpor megvehető itt
2 dl laktózmentes tej
2 kis pohár laktózmentes natúrjoghurt
2 tortazselatin (kicsi zcs, ami a gyümitortákhoz kell)
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer

+20 dkg fehér és bordó eper

 A pite tészta hozzávalóit összegyúrom: először a száraz alapanyagotak alaposan elkeverem egymással, hozzáadom a tojást a szobahőmérsékletű margarint, a tejet és a citromlét. Jól kigyúrom. A fele tésztát piteformába teszem, a másik feléből áfonyás linzert készítettem,de akár hűtőben tárolható 5°C alatt egy hétig is és a kövi héten vagy pár nap múlva más pitéhez is felhasználhatod.
A tésztára tettem a kikevert túrós tölteléket az egészet együtt sütöttem 170°C-on 30 percig.

Közben elkészítettem a pudingos joghurt krémet:
A puginport elvertem a 2 zcs tortazselével és jól kikevertem a 2 dl tejjel, hozzáadtam az édesítőt és felforraltam. A forró, sűrű péphez tettem a 2 kis doboz joghurtot, botmixerrel alaposan, jó habosra eldolgoztam. A sütőből kivett még forró pitére öntöttem. Így hagytam az egészet együtt kihűlni, amikor már kezdett dermedni rászórtam a mosott epreket.





Egész mennyiség 8 szelet: 2635 Kcal / 146g Ch
1 szelet: 329 Kcal / 18g Ch









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése