Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. október 9., péntek

Alma nudli

Gyors, finom és egészséges őszi uzsonnát készíthetsz, cukor és krumpli nélkül. Egy-két hozzávaló, pár perc befektetett munka és hanyatt dobod magad a boldogságtól.



Hozzávalók:
1 db alma
citromlé
50 g mandula
3 ek zabkorpa
1 tk 4x-es erősségű édesítőszer
1 kk almáspite fűszerpor (vagy fahéj és őrölt szegfűszeg)
10 ml olaj

Az almát tisztítom, hasábokra vágom. Egy fazékban annyi vízzel ami épp ellepi, kevés citromlével, édesítőszerrel éppen csak puhára párolom. Pár pillanat az egész. Mikroba is teheted, ha neked az a szimpatikusabb, vagy ha épp megy a sütőd, akkor sütheted is őket, nálam most ez utóbbi volt. 

Lecsorgatom a hasábokat, amíg hűl elkészítem a prézlit:
Mandulát durvára darálom majd elkeverem a zabkorpával. Olajon megpirítom. Hozzáadom a fűszerport és az édesítőszert, az almanudlikat beleforgatom.

Egész mennyiség 1 adag:
Kalória: 370 Kcal
Szénhidrát:17 g

*IR, PCOS esetén az alma gyors ch-ja miatt csak uzsonnára fogyasztható. Mandula, zabkorpa nem számolós ch, ha zabpehellyel készíted azt rá kell számolnod.

*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén bármikor IS, mert tudjátok az alma, ha nem nyers nagyon jót tesz a gyomornak.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése