Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. április 4., csütörtök

Stíriai metélt

Tavaszi szünetben vagy hétvégi ráérős napokon ebéd készítéshez be lehet fogni a gyerekeket is egy kis robotra, biztos vagyok benne, hogy örülni fognak a gyurmázásnak, a kisült finomságról már nem is beszélve. Hab a tortán..akarom mondani a stíriai metélten, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, lassú felszívódású liszttel készül, így cukorbeteg barát, diabeteszben és inzulinrezisztenciában is fogyasztható, fogyókúrában meg de pláne kötelező!!


Hozzávalók 25x17 cm-es tepsihez
50 dkg laktózmentes túró
5 tojás
3 dl laktózmentes tejföl
20 dkg jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
1 citrom reszelt héja
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 ek Bourbon vaníliás cukorhelyettesítő

1 tk kókuszolaj

A túrót elkeverem 1 tojással, 1 ek tejföllel, csipet sóval, 1 ek 4x-es édesítőszerrel. Hozzáadom a 20 dkg zabpehelylisztet, hagyom állni 10 percet ezután vékony rudakat sodrok.

Magas falú fazékban két részletben kifőzöm a nudlikat.
A víz rendesen lobogjon amikor a nudlikat a vízbe teszem, vigyázni kell, mert könnyen felhabzik és kifut, ezért kell a magas falú edény. 2 perc alatt megfőzöm, hideg folyó víz alatt szitán átmosom, alaposan lecsepegtetem.

A maradék tejfölt kikeverem a 4 tojás sárgájával, bourbon vaníliás édesítőszerrel és az 1 ek 4x-es erősségű édesítőszerrel, hozzáreszelem a citromhéját, belecsorgatom a kókuszolajat.
Ezt a masszát a túrónudlihoz keverem.

A 4 tojás fehérjét felverem habnak, ahogy egy piskótánál is szoktuk nagy mozdulatokkal a nudlihoz keverem.

170°C-os sütőben alsó-felső sütésen 45 percet sütöm, 8 kockára vágom.

1 kocka Stíriai metélt:
Kalória: 290 Kcal
Fehérje: 17 g
Zsír: 14,5 g
Szénhidrát: 21 g






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése