Hozzávalók:
3 kg ponty hús
2 közepes paradicsom
3 db közepes vöröshagyma (kilónként 1 db)
2 fakanál édesnemes fűszerpaprika (másfél kilónként 1 fakanál)
3 db kicsi piros erős paprika (vagy amennyit szeretnél)
1 fakanál só + a hal sózásához
kb 4 l víz
A halat a férfi ember szépen megtisztítja és felvágja, nagyon fontos, hogy ez a mozzanat nem a nő dolga :D Lesózza, a sóban hagyni kell állni a halat legalább egy órán át, ez a minimum, de persze több óra a legjobb megoldás.
Azért nekünk csajoknak is kijut a jóból, mert hagymát kell pucolni!
Hagymából fontos, hogy jó csípős, sirató fajta legyen, mert annak tényleg más az íze, de persze az is lehet, hogy miután sírva-vigadva felaprítottad csak simán jobban esik majd a halászlé.
Nálunk a gyerek miatt a hagymát le kell turmixolni, mert nem szereti ha lebeg a lében, így a halászlé főzés kicsit másképp megy:
A hagymát felaprítom, 1 l vízben megfőzöm, botmixerrel teljesen homogénné turmixolom.
A pépet beleöntöm a bográcsba vagy a fazékba, felöntöm még 3 l vízzel, beleaprítom a paradicsomot. Megfőzöm, elturmixolom.
Hozzáadok 2 fakanál édesnemes fűszerpaprikát (én mindig háztól veszem vagy a piacon), és 1 fakanál sót. A só nem lehet jódozott és nem lehet finomított fajta! Egyszer megkérdeztem a férjemet én naív, hogy miért, erre jött a válasz: Azért, mert én azt mondtam. :D
Megy bele az erős paprika bármilyen fajtája, így főzöd szépen legalább fél órát.
Ezután megy bele a hal..nem tudom szebben írni..a sótól nyálkás hallével együtt, azt is hozzá kell önteni, ha van a halnak ikrája vagy teje azt is. Innentől 20 percig forr teljes gőzzel ezután el lehet zárni, mert a forró lében még tovább fog főni.
Bajai halászlét gyufatésztával illik enni, mivel én diétázom ezért így csak a fiúk eszik azzal, én meg szénhidrát csökkentett alacsony glikémiás indexű tésztával.
A tészta receptjét eléred itt, érdemes egyszerre több adagot begyúrni, mert kis zacskókban a kifőzött tészta fagyasztható. Fagyóból kivéve csak forró vízbe kell tenni és máris fogyasztható.
Házitészta gluténmentesen
https://slimgastro.blogspot.com/2018/05/haziteszta-glutenmentesen.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése