Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. május 2., szerda

Házitészta gluténmentesen


Amióta fogyózom ritkán készítek maganak tésztás ételt egyrészt, mert sokáig nem volt az étkezi tervem része, másrészt, mert nálam a tészta olyan, mint Gombóc Artúrnak a csoki, alig tudom abba hagyni, úgyhogy ki kellett talánom egy szénhidrátcsökkentett, de gluténmentes változatot, ha már végre-végre azt mondták néha ehetem. Eredeti tervben tojásos zabnokedli szerepelt, de mindenképp ki akartam próbálni a Szafi ch csükkentett nokedli lisztjét, amit azóta is imádok. Ezt csökkentettem tovább, hogy a lelkiismeretem még nyugodtabb legyen. Nagyon-nagyon fini lett! Ennek már két hete, a leves tészta még mindig gyönyörű szép, nem barnult meg, nem romlott meg, ahogy az egy jó mama féle tésztához illik örök tartós, tökéletes.


 23 dkg Gluténmentes házitészta hozzávalói:

10 dkg Szafi csökkentett szénhidráttartalmú galuska lisztkeverék
3 m-es tojás
szóráshoz:Szafi szénhidrátcsökkentett termékekhez rostkeverék

A galuskalisztet a tojásokkal kigyúrom, kis cipót formálok, amit rostkeverékkel körbe dörzsölök. Pihentetem 10 percet, négyfelé vágom, kis cipókat gyúrok és 0-tól 2 fokozaton nyújtom. Leszórom megint rostkeverékkel, jól bedörzsölöm, felvágom 3 ujj széles téglalapokra. Hagyom 20 percet legalább száradni, ezután géppel szélesmetéltre vagy cérnametélre vágom. 20 dkg-át szélesmetéltre vágtram, 3 dkg-át pedig levestésztának.

Lobogó sós vízben pár perc alatt megfő, hideg vizzel csap alatt sokkolom.

Konyha tipp: 
Nagy edényt kell készíteni, mert ez a galuskaliszt a bennelévő rostlisztek miatt habzik, ha mégis elkezdene kifutni egy merőkanállal merj le a vízből.




2 adag tészt+1 adag leves: 538 Kcal / 19,2g Ch
1 adag kevesebb, mint 269 Kcal / 9,6g Ch










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése