Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. március 27., szerda

Vegetáriánus töltött paprika

Könnyű, puha töltött paprika.



Hozzávalók:
180 g padlizsán (lehet több is, én megmaradt darabot dolgoztam be)
1/4 vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 db tojás

bors bőven
1 kk édesnemes fűszerpaprika
1 púpos ek (30 g) jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
1 kk utifű maghéj liszt
30 g áztatott zabszem vagy ugyanennyi rizs

3 dl sűrű paradicsomlé + 2 dl víz (vagy 0,5 l híg paradicsomlé)

5 db tv paprika.

A zabszemet vagy este leáztatom vagy reggel pár órára, hogy megszívja magát és így tiszta is lesz.

A töltelékhez a padlizsánt lereszelem nagy reszelőn, a fokhagymát zúzom vagy reszelem, a vöröshagymát nagyon apróra vágom egy tálba teszem őket. Hozzáütök egy tojást, sózom, borsozom, kap egy kis fűszerpaprikát, zablisztet utifű maghéj lisztet. Ez utóbbi nem hagyható el és nem sima utifű maghéj, hanem kifejezetten a liszt, ez fogja össze az egész tölteléket.
Hozzáadom az áztatott és jól lecsepegtetett zabot. Paprikákba töltöm, de nem teljesen tele, mert nekem is kinő belőle, addig főzöm, amíg a paprika megpuhul.
Nálam mire töltésre került volna a téma a gyerekem egy híján felfalt minden paprikát, úgyhogy a többi csak gombóc lett. Ha csak gombócot készítesz paprika nélkül nem fog laktatni, mindenképp főzz mellé még valamit pl édesburgonyát és ebben az estben elég neki 5-10 perc főzés.

A paradicsomlébe tettem egy csipet sót és kevés édesítőszert is.

Egész mennyiség:
Kcal: 502 Kcal
Fehérje: 23 g
Zsír: 10,7 g
Szénhidrát: 73,7 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése