Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. március 8., péntek

Aratóleves diétásan

Mindig is azt vallottam, hogy a jó diéta ott kezdődik amikor nem kell lemondani semmiről, csak kicsit át kell gondolni, persze nem mondom, hogy egy füstölt csülköt lehet helyettesíteni, de az ízélményt simán visszalehet adni.


3 l tartalmas sűrű leves hozzávalói:
0,5 kg afrikai harcsafilé
15 dkg savanyú káposzta
1/2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg zellergyökér
10 dkg sárgarépa
3 db babérlevél
1 púpos tk füstölt édesnemes paprika

köménymag
2 ek jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
1 kis doboz laktózmentes tejföl (150 g)
2 tk kókuszolaj

A harcsát kockázom, sózom füstölt édesnemes paprikába és 1 tk kókuszolajban alaposan elkeverem, hagyom pácolódni.
A zöldségeket felkockázom, 1 tk kókuszolajon lesütöm a vöröshagymát (nekem csak lila volt itthon), hozzáadom a kockázott sárgarépát, zellert, fokhagymát, babérlevelet, köménymagot, sót és tovább párolom. Kb 5 perc múlva réteszem a savanyú káposztát. Én nem mostam át, mert szerettem volna tényleg jó savanyú levest kapni. Felengedtem vízzel, addig főztem, amíg a zöldségek meg nem főttek.

A harcsát elkevertem 1 ek zabpehelyliszttel, beletettem a levesbe.
A tejfölt elkevertem a maradék ek zabpehelyliszttel, behabartam a levest. Egyet forraltam rajta és kész.

A recept hozzávalói nem cserélhetők le. 
A gluténmentes zabpehelyliszt ugyan úgy működik, mint a sima zabpehelyliszt.

Egész mennyiség:
Kalória: 1171 Kcal
Fehérje: 93,6 g
Zsír: 60,3 g
Szénhidrát: 54,8 g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése