Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. február 23., szombat

Gumboleves

Dél-Amerikából származik a sűrű, pikáns leves melynek eredetét a kreol konyhában kell keresni. A gumbo kifejezés az okra paprikára vonatkozik amivel a levest besűrűsítik és amit sajna nálunk nem lehet beszerezni, de ettől független csodálatos levest készíthetünk fél óra alatt.


Hozzávalók:
1 tk olivaolaj
120 g zöld és piros vastag húsú paprika (fél-fél db kaliforniai)
85 g zeller
1 nagy gerezd fokhagyma
1/2 vöröshagyma
30 dkg afrikai harcsa

bors
1 púpos tk szárított oregáno
1 ek szójaszósz
2 dl sűrű darabos paradicsomlé
7 dl víz
Levesbetétnek eredetileg rizst kellene bele főzni Én zabszemet használtam 30g-ot.

A vöröshagymát aprítom, olivaolajon az összes pici kockára vágott zöldséggel együtt lepirítom, hozzáadom a sót, borsot, oregánot és az aprított fokhagymát kicsit kevergetem, hogy minden ízt kicsalogassak belőle. Hozzáadom a zabszemet, paradicsomlét és 5 dl vizet. Lobogtatva készre főzöm, időnként megkeverem nehogy lesüljön. Ha sikerül okra paprikát beszerezned azt feltétlen tegyél bele.
Amikor a zabszem megfőtt kb 20 perc múlva mehet bele a kockázott harcsa, szójaszósz és a maradék 2 dl víz. Még 5 percig főzöm és elzárom. A hal tökéletesen készre fől majd a gőzben 5 perc alatt, nem esik szét.

Egész mennyiség:
Kalória: 555 Kcal
Szénhidrát: 42 g
Fehérje: 59,5 g
Zsír: 14,7 g







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése