Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. április 24., péntek

Kovászos teljeskiőrlésű stangli

Életemben nem voltam még ennyire elégedett teljeskiőrlésű pékáru sütéssel, mint most. Egyszerűen tökéletes lett, pedig csak egy egyszerű egynapos kovász van benne, nem dagasztottam, egy óra alatt elkészült.


Hozzávalók 13 db-hoz:
300 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
300 g BL 80-as kenyérlisztből 1 napos gyors kovász*
1 tk só
1/2 zcs por élesztő
2 dl langyos víz
50 g sikér
1 tk oliva olaj

70 g magvak (nálam: natúr tökmag, napraforgó, lenmag, szezámmag)
1 ek oliva olaj

Egy napos kovász receptjét ide kattintva éritek el

Sütés előtt napon elkezdem a kovászt készíteni, nem nagy macera csak reggel bekeverem, este 1x etetem és ennyi. Ezt a kovászt használom fel másnap.

A tk lisztet elkeverem a sóval és a sikérrel, a kovászt elkeverem az instant élesztővel, majd ezt a liszthez öntöm. Hozzáadok 2 dl langyos vizet. Kidolgozom, hagyom kb fél órát kelni, ha van időd egy órát is várhatsz.

Sütőt előmelegítem 190°C-ra.

Egy szilikon lapot lekenek 1 ek olajjal, megszórom vegyes magvakkal. Ráteszem a kelt kenyér tésztát, óvatosan kinyújtom. 
Csillagszerűen felvágom, majd a szélesebb részéről feltekerem. Nekem az egyik szelet igen nagy lett, azt a végén még ketté vágtam.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. 190°C-on sütöm 30 percet.

Fele lassú felszívódású-fele gyors felszívódású ch. így IR estén tízóraira tökéletes megoldás.

Egész mennyiség összesen 780 g, 13 db 60 g-os stanglikra adagolva:
Kalória: 1991 Kcal
Szénhidrát: 275 g 

1 db 60 g-os stangli:
Kalória: 153 Kcal
Szénhidrát: 21 g








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése