Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. július 11., szombat

Skót krémes (diétásan)

A skót krémes ami annyira skót, hogy 100 g-ban csak 21 g ch jut és 170 kalória. Na persze a skót krémest régen egyáltalán nem izgatták ezek a paraméterek, egyszerűen csak a spórolásról szólt a recept és a könnyű elkészítésről. Viszonylag kevés tojás legyen benne és zéró margarin vagy teavaj, de minimum ugyan olyan finom legyen, mint a sima lagzis süti, amit nem fogsz tudni abba hagyni plusz 10 kg hízás nélkül..Halkan megsúgom eredetileg ez a recept is a hízásról szólna ha nem nyúlok bele, de belenyúltam, szerencsére, mert az egész süti annyira légies, mintha egy édes felhőbe harapnál.


Tészta hozzávalói:
350 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 tojás
60 g vaj
10 g szalalkáli
8 ek mandulatej (120 ml)
2 ek Dia-wellness vanília ízű cukorhelyettesítő (vagy 1 ek Dia-wellness cukorhelyettesítő és vanília aroma)

A tészta hozzávalóiból egy könnyen formázható tésztát gyúrok, majd 3 egyenlő részre osztom. 
Egyenként papír vékonyra nyújtom. Nekem sokat segít a szilikon nyújtólap, ha nincs, akkor sütőpapír is alkalmas erre. 
Amikor kinyújtottam egy levajazott 30x37 cm-es tepsi hátoldalára borítom, villával megszurkálom és 10 perc alatt kisütöm 180°C-on. Ne legyen a tészta barna, csak olyan szép világos. Konyharuhán hagyom kihűlni.

Közben készítem a krémet:
Hozzávalók:
60 g  teljes kiőrlésű tönköly liszt
40 g fehér tönköly liszt
3 tojás
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 ek Dia-wellness vanília ízű cukorhelyettesítő vagy vanília aroma
8 dl mandulatej

A liszteket elkeverem, hozzáadom a tojássárgáját, édesítőszekerek és a tejet. Sűrű krémmé főzöm folyamatos keverés mellet.
Amikor kész, a tojások fehérjét habbá verem és a forró krémbe keverem óvatosan. 

A lapokat megtöltöm, hagyom langyosra hűlni és mehet a hűtőbe fóliával letakarva. Kihűlés után már azonnal fogyasztható, de másnap az igazi finom.

Egész mennyiség 26 szelet:
Kalória: 1870 Kcal
Szénhidrát: 233 g

100 g ~3 szelet:
Kalória:170 Kcal
Szénhidrát: 21 g

*IR, PCOS diétában tízóraira és uzsonnára is mehet. Mandulatej és tojás nem számolós ch, ahogy az édesítőszerek sem így rengeteg szénhidrátot lehet spórolni. Több, mint 2/3-a lassú felszívódású.

*Gyomorfekély, GERD, ac, ch gastritisben a sok szenvedés után egy tökéletes vigasz, mivel kevés zsiradék van benne, így simán fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése