Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. június 28., vasárnap

Húspogácsa kontakt grillben

Kalória spórolás vagy csak szimplán kontakt grill mánia, mindegy minek nevezzük, az biztos, hogy a húspogácsának így teljesen más íze lesz, mint sütőben kisütve. Érdekes, hogy nem szárad úgy ki és iszonyat mennyiségű időt is lehet vele spórolni. Én amióta megvettem minden nap egyre jobban szeretem.



Hozzávalók 12 db-hoz:
500 g darált hús (nálam karaj, de lehet pulyka is, úgy több kalóriát spórolsz, most Én ezt kaptam)
60 g darált zabpehely
1 tojás
1 marék snídling
nagy csipet só
1/2 db újhagyma levele és hagymája

A vöröshagymát, snídlinget aprítom. Minden hozzávalót egy szokásos masszává keverek. Ha nincsenek gyomor panaszaid mehet bele sok frissen őrölt bors vagy egyéb grill fűszer.

Egyforma pogácsákra alakítom, kilapítom, majd sütőpapírra teszem és ráhajtom a sütőpapír másik felét. A sütő papír csak azért kell, mert így nem ég bele a grillbe a hús, könnyebb lesz takarítani, illetve több nedvesség is marad a húsban. 

Kontakt grillben 4 perc alatt kisütöm, a tetejét csak simán rácsukom lazára, ahogy engedi magát. 

Egész mennyiség:
Kalória: 1084 Kcal
Szénhidrát: 33 g

1 db Húspogácsa:
Kalória: 90 Kcal
Szénhidrát: 3 g

*Ha simán csak fogyni szeretnél, akkor gondolom egyértelműen látszik mennyire alacsony a kcal és ch mennyiség 1 húspogácsában.

*Gyomorfekély, GERD, Ac,ch gastritisben a hagymát csak a szokásos módon add hozzá: A vöröshagymát aprítom, sózom, szabad levegőn hagyom, majd amikor levet eresztett kinyomkodom. Egyéb fűszer pl bors, előre kevert grill és más csodás fűszerek nekünk tilosak, de nélkülük is nagyon finom a sok friss zöldfűszer miatt.

*IR diétában lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, így a nap bármely szakaszába beilleszthető a megfelelő GI-ü szénhidráttal kipótolva.

*Vesebeteg diétához a napi össz fehérjebevitelt figyelembe kell venni. 
Egész mennyiség Feh tartalma: 125 g 
1 db grill fasírt feh tartalma: 10 g

Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése