Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. szeptember 17., hétfő

Szedres chiapudingos palacsinta

Már megint egy palacsinta és már megint nem megszokott módon, mert a palacsinta cseppet sem tartozik az unalmas ételek közé, egyetlen hátránya, hogy nem készül el fél óra alatt, ezzel szemben 10 perc alatt kámforrá válik. Hát igen, az igazán finom ételek onnan ismerhetők fel, hogy gyorsan elfogynak!


Hozzávalók:
25 dkg jelölten gluténmentes zabliszt
2 tojás
2 dl light laktózmentes tej
kb 2,5-3 dl szódavíz
kókusz olaj a sütéshez
1 tk 4x-es erősségű édesítőszer

Töltelékhez:

1 ek chiamag
5 dl ligh laktózmentes tej
1 zcs Szafi Bourbon vaníliás pudingpor
125 g friss szeder
+1 ek Eritrit

A palacsinta hozzávalóiból tésztát készítek 2 dl tejjel és 2dl szódavízzel, hagyom állni kb fél órát, hogy a zab megszívja magát. (addig készül majd a krém) Ezután hozzáadok még 1 dl szódavizet. Kókuszolajjal kikente forró serpenyőben 10 db közepes vastag palacsintát készítek. A serpenyőt csak minden harmadik palacsintánál olajozom és nagyon enyhén alig egy kk olajjal.

Amíg a palacsinta tészta áll elkészítem a chiapudingos krémet:
A pudingport a chiamagot és az édesítőszert elkeverem a tejjel, folyamatos gyors keverés mellett felforralom. Lágyabb krémet kapok, de ahogy hűl a krém a chiamag úgy veszi fel a nedvességet és egyre masszívabb formát ölt.

A palacsintákat a szélénél egy csíkban krémmel halmozom, a tészta többi részét az 1 ek Eritrittel  turmixolt szederrel megkenem, majd az egészet feltekerem. Hűtőben hűtöm legalább fél órát, de akár azonnal is fogyasztható.

Egész mennyiség:
Kalória: 1715 Kcal
Szénhidrát: 217g
Fehérje: 92g
Zsír: 46 g - telített:14g

1 db palacsinta:
Kalória: 172 Kcal
Szénhidrát: 21,7 g
Fehérje: 9,2 g
Zsír: 4,6 g - telített 1,4 g




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése