Hozzávalók:
gulyás bogrács
5 kg darabolt őz
2 l víz (kezdésnek, aztán ezt pótolni később)
3 ek disznózsír (nem olaj és nem kókuszolaj vagy más, rendes házi disznózsír)
2 ek házi készítésű pirosarany
1-1 tk őrölt fehér és fekete bors
1 dl házi készítésű pörkölt krém
2 tv paprika
2 paradicsom
5 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
5 főzőkanál fűszerpaprika
6 db erős paprika
5 db boróka bogyó, só
A vöröshagymát felkockázva a disznózsíron üvegesre pirítod, ráteszed fűszerpaprikát kicsit pörkölöd, de ne égesd le. Ráteszed a darabolt őzhúst, átforgatod és felöntöd 2 l vízzel. Miután felforrt hozzáadod a darabolt tv paprikát, darabolt paradicsomot, borsokat és a házi pörkölt krém felét, a házi pirosaranyat, zúzott fokhagymát és forralod tovább, miközben a bográcsot határozott mozdulattal a fülénél fogva időnként megrázod. Kb fél óra rotyogtatás után hozzáadod a maradék pörköltkrémet, egy fakanál sót, a boróka bogyókat. Ha nagyon elfőtte volna a levét, akkor felöntöd, annyira, hogy ellepje a húst. Ezután már csak puhára, szaftosra való összerotyogtatás van hátra ami kb még 3 óra attól függően, hogy milyen idős őzet lőtt neked a vadász. A víz visszapótlása figyelni kell, ne menjen túlzásba. A só mennyisége izlés kérdése, kóstólással dől el, nálunk összesen 2 fakanálnyi kellett bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése