Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. szeptember 22., szombat

Fahéjas gubanc

Ismét egy uzsidobozba való finomság..Ahogy a nevében is benne van semmi kéztudás nem szükséges hozzá, sőt minél bénább vagy a kalács fonásban annál tutibb lesz a design.


Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam fehér tönköly és teljeskiőrlésű vegyesen)
3 dl laktózmentes tej (lehet mandulatej is)
1 dl folyékony kókusz zsír
1 zcs instant élesztő
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer

fahéj és 4x-es édesítőszer szóráshoz

A tejet meglangyosítom, beleszórom az instant élesztőt, szórok rá egy nagy csipet lisztkeveréket, elkeverem és hagyom felfutni. Van, aki az instant élesztőt nem futatja fel, nekem az volt vele a tapasztalatom, hogy akkor nem lett homogén a tészta, hanem ahol az élesztő szemcse volt ott nagy lyukak keletkeztek így én mindig futatom.

A liszteket elkverem, hozzáadom a futtatott tejet és a folyékony kókuszolajat. Tojás nem kell bele!
Duplájára kelesztem. Kettőbe vagy négybe veszem a tésztát attól függően, hogy picike gubancot vagy tenyérnyit szeretnék készíteni.
Vékonyra nyújtom. Megszórom édesítős fahájjal, ha 4x-es erősségűt használsz azzal óvatosan és keveset tegyél a fahéjhoz. Ezután elkezdem a tészta szélnél feltekerni, kettőt tekerek, levágom, megint kettőt tekerek, levágom, amíg a tészta el nem fogy. A kapott kis hurkákat csak úgy lazán összegubancolom. Tepsiben újra kelesztem, majd sütöm 180°C-on 15 percet.

Egész mennyiség 24 db:
Kalória: 2584 Kcal
Szénhidrát: 285g
Fehérje: 65g
Zsír: 114g - telített 95,3g

1 db kifli:
Kalória: 108 Kcal
Szénhidrát: 11,8g
Fehérje:2,7g
Zsír: 4,7 g- telített 3,9g
 
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése