Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. szeptember 1., szombat

Bögrés diós muffin

Egyszerűen nagyszerű, vagyis úgy tökéletes, ahogy van. Semmi fakszni, mégis mutatós és finom, ráadásul nem kell mérleggel méricskélni, nem kell habzsákkal szórakozva díszítgetni, mégis csudijó végeredményt kapsz.


Hozzávalók 12 db-hoz:
1 bögre 3 dl

Muffin tésztához
1/2 bögre Eritrit
1,5 bögre = 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 bögre  = 10 dkg darált dió
1 bögre kókusz tejszín
2 tojás
1/2 zcs sütőpor
csipet szegfűszeg
1 púpos tk sáfrányos szeklice

Díszítésre:
15 dkg kb fél doboz laktózmentes mascarpone
1 ek Eritrit
3 bögre = 20 dkg darabolt dió

A muffinhoz a száraz hozzávalókat összekeverem: liszt, sütőpor, dió, szegfűszeg.
A nedves hozzávalókat összekeverem az édesítőszerrel: tojás, tejszín, Eritrit.
A két komponenst végül csomómentesen elkeverem egymással.
Vagy enyhén kókuszolajjal kikent muffin sübőbe kanalazom vagy muffin papírral bélelt sütőbe.
180°C-on sütöm kb 30 percig.

A mikor kihűltek a muffinok, a mascarponét kikevered az édesítővel, kiskanállal lekened a tetejüket. Tökmindegy, hogy szép vagy nem lehet béna is, nem fog látszani.
A darabolt diót száraz serpenyőben pár percig folyamatos keverés mellett közepes hőnél pirítsd meg. Ezt a részt ne hagyd, nem olyan nagy macera és nagyon-nagyon csalogató illatot fogsz vele elérni, aminek biztos egy gyerek vagy vendég sem fog ellenállni.

A mascarponés muffint nyomkodd a pörkölt dióba és már lehet is falni.

Egész mennyiség 12 db:
Kalória: 4129 Kcal
Szénhidrát: 152g
Fehérje: 70,4g
Zsír: 350g - telített 126g

1 db muffin:
Kalória: 344Kcal
Szénhidrát: 12,6g
Fehérje: 5,8g
Zsír: 29g - telített 10,5g





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése