Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2018. augusztus 25., szombat

Turbó tallérok

Turbó pogácsa néven is ismert finomság nemhiába a rohanósok kedvence, hiszen nem kell keleszteni csak összegyúrni formára szaggatni és máris mehet a sütőbe a ropogós álom. Én ma kifejezetten vékonykára nyújtottam és ropogosra sütöttem, de lehet hagyományos pogácsa méretben, vastagságban is készíteni, úgy puha sajtos-túrós pogit kapunk. Bárhogy is készíted el biztosan nem rontod!


Hozzávalók
25 dkg laktózmentes trappista
25 dkg laktózmentes túró
15 dkg jelölten gluténmentes zapehelyliszt (lehet más teljeskiőrlésű, ha nem vagy gm diétán)
10 dkg laktózmentes vaj
1 tk só
1 tojás ( csak a kenéshez kell, ezért a tojás allegiások akár ezt el is hagyhatják helyette sajtot reszeljenek a tetejére )
szezám vagy lenmag díszítéshez

A sajtot nagyra reszelem, összekeverem a túróval és a szobahőmérsékletű vajjal, hozzáadom a lisztet és azonnal vagy akár másnap sütöm.
Nagyon vékonyra nyújtom a tésztát, pár mm-re, lekenem tojás sárgájával, megszórom magvakkal vagy reszelt sajttal, apró pogácsa szaggatóval kiszaggatom, de lehet csíkokra is vágni kinek, hogy gyorsabb vagy mennyi ideje van.
170°C-on hőlégen amíg aranybarna nem lesz, rácsony hagyom hűlni. A lényeg a tallérformánál, hogy inkább száradjon ropogósra.

 Hagyományos pogácsa formánál szokásos alsó-felső sütés 180°C kb 25-30 perc.

Egész mennyiség 2 nagy tepsi=125 db tallér:
Kalória: 2546 Kcal
Szénhidrát: 99g
Zsír: 176 g - telített 50g
Fehérje:124g






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése