Ma kora reggel miközben illatozott a pirított dió és a karamellizált körte konyhába, észrevétlen kúszott be az őszi napsugár az ablakon. Melankólikusan azon gondolkodtam mennyire szép is ez az évszak: már nincsenek fullasztó melegek, lassan gyönyörű sárga, vörös, barna színkavalkád lesz az erdő, lelassul odakint a természet, eljön az ideje a hosszú sétáknak, ahogy ma is, és mennyire jól fog esni ez az igazi őszköszöntő pite.
Pite tészta hozzávalói:
300 g barba rizsliszt vagy tk liszt
1 tojás+1 tojássárgája
1 ek porrá darált 4x-es erősségű édesítőszer
100 g hideg vaj
1 ek utifű maghéjliszt (csak ha rizsliszttel készíted)
1 púpos ek tejföl (70 g)
2 ek mandulatej (10 ml)
300 g barba rizsliszt vagy tk liszt
1 tojás+1 tojássárgája
1 ek porrá darált 4x-es erősségű édesítőszer
100 g hideg vaj
1 ek utifű maghéjliszt (csak ha rizsliszttel készíted)
1 púpos ek tejföl (70 g)
2 ek mandulatej (10 ml)
Krém hozzávalói:
100 g dió
1 kk szárított gyömbér
1 db tojás
300 g tejföl
4 ek barna rizsliszt vagy pudingpor (60 g)
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
2 db körte
A pite tészta hozzávalóiból gyorsan tésztát készítek, nem szabad sokáig gyúrni. Az utifű maghéjliszt nagyon jót tesz a darás állagú gm barna rizslisztnek, ha nincs otthon, akkor nélküle is jó a pite, csak lehet a díszítés lesz nehezebb. Ha tk liszttel készíted, akkor nem kell az utifű maghéjliszt.
Addig teszem a hűtőbe a tésztát, amíg a többi hozzávalót elő nem készítem.
A tésztát két sütőpapír közt kinyújtom a piteformába fordítom, erre teszek egy adag diót és egy adag körtét, az összes többi krém hozzávalót a maradék dióval és körtével kikeverem és a tésztára öntöm.
Előmelegített sütőben 180 °C-on sütöm 50 percig. Ha nagyon barnulna a tészta fedd le egy sütőpapírral az egészet.
Sütőből kivéve, ha akarom még díszíthetem, maradék tésztával, amit tojással lekenek és még 5 percig sütök, de így önmagában is gyönyörű, dióval, körtével vagy cukormentes tejszínhabbal díszítve.
Sütőből kivéve, ha akarom még díszíthetem, maradék tésztával, amit tojással lekenek és még 5 percig sütök, de így önmagában is gyönyörű, dióval, körtével vagy cukormentes tejszínhabbal díszítve.
Egész mennyiség 1260 g:
Kalória: 3840 Kcal
Szénhidrát: 314 g
100 g Pirított diós körtés pite:
Kalória: 305 Kcal
Szénhidrát: 25 g
*IR, PCOS esetén a a barna rizsliszt lassú felszívódású ch, de a gyümölcs miatt gyors felszívódású szénhidrátot is tartalmaz, ezért délután uzsonnára tökéletes választás. Reggelire, vacsorára már nem.
*Gastritis, GERD, gyomorfekély betegségben érett körtével, laktózmentes tejföllel készüljön a gyomor kímélése miatt. Fellángolt szakaszban gyömbér nélkül.
A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése