Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
100 g fehér liszt (nálam BL50-es)
1/2 zcs instant élesztő (3,5 g)
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer
3 dl mandulatej (vagy laktózmentes tej)
1 tojás
60 g tejföl
Sütéshez:
Kókuszolaj vagy amit használsz
Forgatáshoz:
Eritrit porrá őrölve
Fahéj
Az élesztőt kevés liszttel és langyos tejjel felfuttatom. A tejfölt a tojással botmixerrel alaposan homogénné dolgozom. Minden hozzávalót sima evőkanállal 3-4 perc alatt elkeverek, egy lágy masszát kell kapni. Hagyom állni 10 percet meleg helyen, hogy az élesztő megtegye a dolgát.
Felforrósított olajba mártom a kanalat, majd egy kanál tésztát teszek a forró olajba és így tovább, amennyi a serpenyőbe fér. A fánkok szinte maguktól átfordulnak, ezért átfordulós fánknak is hívják őket, már ha elég olajat teszel a serpenyőbe, ha nem túl sokat használsz, akkor neked kell majd segítened kanállal a fordulásukat.
Szűrőpapírra téve, alaposan lecsorgatom, majd édesítőszerrel kevert fahéjba forgatom.
Szerintem az eritrit hűs íze nagyon jól megy ehhez a fánkhoz, de természetesen bármilyen más édesítőszerbe is forgathatod.
Egész mennyiség 730 g:
Kalória: 1418 Kcal
Szénhidrát: 196 g
100 g Egérke:
Kalória: 194 Kcal
Szénhidrát: 27 g
*IR, PCOS estén: mandulatejjel készítve tízóraira és uzsonnára mehet, laktózmentes tejjel készítve már csak uzsonnára.
*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén az olajban való sütés miatt mértéket kell tartani, mert a zsiradék túlzott bevitele fokozza a gyomorsav termelést.
A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése