Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. szeptember 16., szerda

Egérke (Gyors kanalas fánk diétásan)

Ma sulis doboz napok vannak, bár a gyerekem őszi náthával már nem mehetett be a suliba, de azért itthon vakarózva is tudja ám a rendet, anya szerdaaa vaan..Hmm, nahát majdnem el is felejtettem, jobban mondva, gondoltam megúszom Én ezt, de még véletlen sem szóval, akkor mi is legyen ma a nem szendós tízórai? Hát egy pillekönnyű, 10 perces, kanalas fánkocska, ami a gyerekek nagy kedvence. Nem kell szaggatni, formázni, csak egy kanál kell hozzá és hipp-hopp gyorsan kész is az édes tízórai.  



Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
100 g fehér liszt (nálam BL50-es)
1/2 zcs instant élesztő (3,5 g)
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer
3 dl mandulatej (vagy laktózmentes tej)
1 tojás
60 g tejföl

Sütéshez:
Kókuszolaj vagy amit használsz

Forgatáshoz:
Eritrit porrá őrölve
Fahéj

Az élesztőt kevés liszttel és langyos tejjel felfuttatom. A tejfölt a tojással botmixerrel alaposan homogénné dolgozom. Minden hozzávalót sima evőkanállal 3-4 perc alatt elkeverek, egy lágy masszát kell kapni. Hagyom állni 10 percet meleg helyen, hogy az élesztő megtegye a dolgát.

Felforrósított olajba mártom a kanalat, majd egy kanál tésztát teszek a forró olajba és így tovább, amennyi a serpenyőbe fér. A fánkok szinte maguktól átfordulnak, ezért átfordulós fánknak is hívják őket, már ha elég olajat teszel a serpenyőbe, ha nem túl sokat használsz, akkor neked kell majd segítened kanállal a fordulásukat.
Szűrőpapírra téve, alaposan lecsorgatom, majd édesítőszerrel kevert fahéjba forgatom.

Szerintem az eritrit hűs íze nagyon jól megy ehhez a fánkhoz, de természetesen bármilyen más édesítőszerbe is forgathatod.

Egész mennyiség 730 g:
Kalória: 1418 Kcal 
Szénhidrát: 196 g

100 g Egérke:
Kalória: 194 Kcal
Szénhidrát: 27 g

*IR, PCOS estén: mandulatejjel készítve tízóraira és uzsonnára mehet, laktózmentes tejjel készítve már csak uzsonnára.

*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén az olajban való sütés miatt mértéket kell tartani, mert a zsiradék túlzott bevitele fokozza a gyomorsav termelést.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése