Hagyományos ízvilág kedvelőinek következik egy igen régi családi receptünk új köntösbe bújtatva, de azért a retrós jelleget meghagyva. Bevallom nekem a második nekifutásom, ugyanis elsőre nem voltam annyira türelmes a kelesztéssel, mint kellett volna, pedig szülemamám sem idegbajoskodta szét a sütés menetét, ha meg mégis ebbe a hibába esett valaki és gallyra ment az étel, akkor seprűvel jól kikergették a konyhából, aztán még enni sem kapott. Ez nem nálunk fordult elő, csak úgy általában..Én sajnos igen jól táplált gyermek voltam, meg asszony is, nem lettem eleget kiseprűzve a konyhából.
Hozzávalók 34 db pogácsához:
-300 g zabpehely darálva (régen ez rozsliszt volt és tk keverék)
-100 g kenyér liszt
-1 tk= 20 g utifű magliszt (ez meg benne sem volt)
-1 zcs élesztő (jó volt a friss kocka is abból fél zacskó)
-1 kis doboz tejföl
-1 kis doboz joghurt (na ez meg szintén tejföl volt)
-50 g túró
-1 tojás sárgája
-45 g teavaj (Ez meg jó öreg kacsazsír volt. Teavaj, na persze)
-1 ek édesnemes füstölt paprika vagy sima
-Tört fekete bors (Kivéve gyomorbetegeknek, de régen olyan nem volt, mert pálinkával kikezelték)
-1 tk só
-sült lilahagyma (Nálam bolti sült hagyma 10 g, igen városi puliszka vagyok azért)
-1 dl tej (Tehényből való jóféle házi. Jelen esetben puliszka módon bolti)
Na a menet a következő! Mindenki nyugodjon le a .. Fél napos munka lesz, de nem baj, mert közben lehet előre főzni sok mást két napra, nem igaz?!
A liszteket a sóval keverd ki.
A joghurtot, tejfölt, túrót, és a szárított sült hagymát keverd el egy tálban, hogy a hagyma megszívja magát ne legyen kemény. Ha sima hagymát használsz, akkor is keverd ki, mert Én azt mondtam!
A tejet melegítsd langyosra, adj hozzá 1 tk lisztet és a por élesztőt, várd meg míg jól felfut. Keverd a liszthez. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a tejfölös cuccost.
Dolgozd alaposan ki, majd hagyd meleg helyen kelni. A zabliszt miatt igen nehezen kel meg, de megfog hidd el. Én 50°C-os sütőben kelesztettem, mert most a nyári kánikulában csak 16°C van nálunk. Kelesztettem vagy 2 órát, amikor szép kis puhányos tésztát kaptam, kinyújtottam és leszórtam füstölt paprikával. Régen kacsazsíros paprika volt ez a rész, na kacsazsír nincs, mert drága és hízlal.
Felhajtom jobbról, balról, majd fentről le, lentről fel és újra kelesztem meleg helyen. Volt megint vagy másfél óra.
Közben elkészült a töltött paprika, a krokett, és a csicseriborsós sajtfelfújt, grill hús salátával és közben reméltem most nem rontom el.
Na vére megint puhányosra kelt a drága.
Akkora vastagságra nyújtom amekkora a pogácsa szaggató vastagsága.
Kiszaggatom, lekenem tojással és a tetejére csipet paprikát szórok.
Mehet a sütőbe hála istennek 180°C-ra kb 30 percre. Pontosan nem tudom mennyire, mert az időérzékem végleg elveszett. De olyan szép barnás lett a teteje, mondom akkor most jó lesz.
Szóval akkor vedd ki amikor jó lett! :D
Egész mennyiség Paprikás paraszt pogácsa 750 g:
Kalória: 2431 Kcal
Szénhidrát: 248 g
100 g Paprikás paraszt pogácsa:
Kalória: 324 Kcal
Szénhidrát: 33 g
*IR, PCOS diétában: 2/3 lassú ch 1/3 gyors ch-ból áll a recept, így reggelire, pótvacsorára nem fogyasztható, viszont tízóraira, uzsonnára és vacsorára csodás pogácsát kapsz.
*Gyomorfekély, gastritis, GERD betegségekben bors és friss lilahagyma nélkül. Lilahagyma helyett a sült hagymát válaszd.
Jó étvágyat kívánok!
Magamról
Magamról
Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.
Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.
Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.
Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !
Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése