Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. július 21., kedd

Hortobágyi húsos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta előétel szerepét töltené be csárdákban, de mivel igen laktató ezért nálunk se nem előétel, se nem desszert, hanem totál komolyan főétel szokott lenni egy könnyű leves után. 


Töltelék hozzávalói:
400 g sovány darált hús
pár db kicsi piros paradicsom
1/2 fej kicsi vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 ek édesnemes fűszerpaprika
petrezselyemzöld
bors *

Palacsinta hozzávalói:
300 g teljes kiőrlésű tönköly liszt*
2 db tojás
3 dl szénsavas víz
3 dl tej
őrölt rozmaring
nagy csipet só
1/2 kk sütőpor
aprított petrezselyem zöld

* Tk liszt helyett lehet zabpehellyel is készíteni kb 1,5-2 dl-vel több víz kell majd hozzá, vagy eleve 250 g zabpehely liszt ugyanennyi folyadékkal. Keverés után a tésztát pihentetni kell 15 percet, csak utána süsd, mert a zabliszt még alakul.


Öntet:
100 g tejföl 
50 g joghurt

édesnemes fűszerpaprika

Palacsinta hozzávalóiból csomómentes, sós tésztát készítek. Tapadásmentes serpenyőben kisütőm.

Töltelék hozzávalóiból olaj, zsiradék hozzáadása nélkül, fedő alatt párolt ragut készítek, úgy, hogy a paprikát csak a végén adom hozzá. Max 0,5 dl vizel lehet hozzá önteni, de azt el kell párolgatni majd alóla. 

Minden palacsinta közepére teszek egy púpos ek húst. felhajtom két oldalról a palacsintát, majd a másik oldalról is felhajtom, mint egy kis párna, olyan legyen.

Leöntöm tejfölös öntettel, előmelegített sütőben 180 °C-on 20 percet sütöm.

Egész mennyiség 10 db:
Kalória: 2185 Kcal
Szénhidrát: 191 g

1 db Hortobágyi húsos palacsinta :
Kalória: 219 Kcal
Szénhidrát: 19 g 

*IR, PCOS diéta: igen kecés gyors ch-t tartalmaz így nemcsak ebédre, de tízóraira és vacsorára is kiváló választás.

*Gastritis, gyomorfekély, GERD eserén bors nélkül, a paradicsomnak csak a húsát használd fel.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése