Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. május 5., vasárnap

Epres somlói galuska

Cukorbetegnek és diétázóknak egy sszénhidrát csökkentett tavasziasra varázsolt Somlói galuska. Kétszínű piskótával egy sütésre, hozzáadott cukormentesen mégis nagyon finoman. Bátran be lehet fogni a gyereket az összeállításba annyira egyszerű az egész és annyira nem igényel kézügyességet, hogy még a fiúk is élvezni fogják.


Piskóták hozzávalói:
10 ek jelölten gluténmentes zabpehely darálva (200g)
1 ek cukormentes kakaópor
vanília őrlemény
2 késhegynyi sütőpor
6 db M-es tojás
80 g natúr laktózmentes joghurt
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer

Krém és eper öntet hozzávaló:
500 g eper
3 dl cukormentes Hulala tejszín
2 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 dl laktózmentes tej
1 ek zselatin fix

Hosszúnak fog tűnni a leírás, de abszolut nem bonyolult a folyamat, lényegében piskótát kell sütni, eper öntetet készíteni, habot felverni és epret darabolni, aztán mindent rá bízhatsz nyugodtan a gyerekedre, majd ahogy esik úgy puffan alapon összerakja epres somlóit..és pont úgy lesz a legfinomabb.

I.
A piskótához két tálban kimérek 5-5 ek darált zabpelyhet, hozzáadom mindkettőhöz az 1-1 késhegynyi sütőport alaposan elkeverem.
A csokis piskótához az 5 ek sütőporos darált zabpehelyhez 1 ek kakaóport teszek, hozzáadom a 3 tojás sárgáját, 1 csapott ek édesítőszer, 1 púpos ek joghurtot. Alaposan eldolgozom.

A vaníliás piskótánál ugyan így járok el csak a kakaópor helyett vanília őrlemény teszek.

Felverem a 6 tojás fehérjét jó keményre, felét a csokis piskótához keverem, felét a vaníliáshoz.

A kétféle piskótát egy sütőpapírral bélelt közepes tepsi két ellentétes végére öntöm, ezután óvatosan elsimítom a tepsi közepéig őket amíg össze nem érnek.

190°C-ra előmelegített sütőben sütöm 10 percet, eztán visszaveszem a hőt tovább sütöm 170°C-on 20 percet. Elzárom a sütőt, résre kinyitom a sütő ajtót és bent hagyom még 10 percet. Kiveszem és hagyom kihűlni.

Amíg hűl elkészítem az öntetet és a habot.

II.
2 nagy szem epret 1 dl tejjel és kevés édesítőszerrel leturmixolok, ezzel a felszeletelt piskótát meglocsolom. Hagyom, hogy a piskóta átázzon.

III.
Felverem a tejszínhabot 1 púpos ek édesítőszerrel.

IV.
5 nagy szem epret kiveszek az egészből, maradék édesítőszerrel leturmixolom és elkeverem a zselatin fixszel.

V.
Összeállítom az egészet kedvem szerint mindent egy jénaiba dobálva.
Kétszínű piskóta, hab, epres öntet, darabolt eper darabok és megy a hűtőbe pihenni egy kicsit.

Egész mennyiség:
Kalória: 2304 Kcal
Fehérje: 85 g
Zsír:134 g
Szénhidrát:161,4 g






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése