A régi magyar konyha nemcsak a finom és laktató ételeiről híres, hanem, arról is hogy ha kell a maradék ételből is csodát képes varázsolni. Így született meg anno a Vargabéles, kevés olyan embert ismerek aki ne szeretné. Nálam ma IR barát és szénhidrát csökkentett változatban készült.
Hozzávalók:
4 db réteslap (80 g)
3 tojás
500 g túró
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer
100 g Dia-wellness szénhidrát csökkentett tészta
1 kis doboz (150 g) tejföl
1/2 citrom reszelt héja
mazsola helyett 1 db alma+fahéj
Az almával kezdem. Mivel IR diétában ha lehet mellőzni kell az aszaltakat, ezért most a fahéjas almára szavaztam, méghozzá úgy, hogy az almát megtisztítottam, nagyobb kockákra vágtam és alaposan beszórtam fahéjjal. Kicsike cserépedényben 200°C-on sütöttem. Ezután kiettem egy tányérra és ment az ablakba kihűlni.
Kimértem a tésztát szárazon és al'dentére főztem. Ha van maradék tésztád, akkor azt is felhasználhatod.
Közben kikevertem a túrót a tojássárgájával, édesítőszerrel, citrom reszelt héjával és fél doboz tejföllel.
Felvertem a tojásfehérjét egy csipet sóval.
Egy 28x20 cm-es jénait ecsettel kikentem olajjal, majd 1 db réteslapot beletettem, ezt is lekentem olajjal és ment rá még 1 rétes lap.
A túrós alaphoz tettem a főtt tésztát, elkevertem, majd nagy mozdulatokkal hozzá kevertem a tojásfehérje habot is. A fele cuccot a jénaiba tettem. Rádobáltam a sült alma felét, ment rá a maradék tésztás-túrós cucc, végül a maradék alma.
Az egészet lefedtem 1 db rétes lappal. Innentől vagy olajjal lekened vagy a maradék tejföllel. Én nagymamámtól azt láttam, hogy tejföllel keni le a rétes tetejét, így nem lesz száraz, ezért ezt a lapot a maradék tejföllel kenem le, amihez pici édesítőt is kevertem. Jön rá újra 1 db rétes lap és ezt is tejföllel lekenem.
A réteslapok lelógó részét én mindig az egész tetejére hajtottam soronként, nem vágtam le.
Mehet az előmelegített sütőbe 170°C-ra sülni 45-50 percre.
Egész mennyiség 1100 g:
Kalória:1835 Kcal
Szénhidrát: 120 g
100 g Sült almás Vargabéles:
Kalória: 166 Kcal
Szénhidrát: 11 g
*IR, PCOS: A túrónak hála közepes felszívódású szénhidrátot fog tartalmazni, mert az alma és réteslap gyors ch-ját a DW tésztával együtt a túró klasszul visszafogja. Ha sikerül tk réteslapot venned akkor még jobban jársz, már csak az 1 db alma fruktóza fog gyorsként működni. Tízóraira és uzsonnára tökéletes választás, illetve ebédhez is klassz kísérő, ha húsos ételt készítesz és kiszámolod hozzá a rétes adagot.
*Gastritis, GERD, gyomorfekély esetén: Laktózmentes tejtermékkel készüljön, attól független, hogy intoleráns vagy vagy sem, mert a kor előrehaladtával már csökken a laktózbontó enzim a szervezetben, ezért hasi puffadás léphet fel a nem lm tejtermékektől, ami viszont nyomja a rekeszizmot és a gyomrot, így savtúltengést válhat ki.
A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése