Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. szeptember 9., szerda

Hamis tejberizs

Tejberizs helyett egy nagyon klassz bakancslistás édességet hozok ma nektek, ami detto ugyanolyan finom, csak lényegesen jobb a szervezetednek. Később leszel éhes utána, mert stabilabban tartja a cukrodat. A méréshez csak egy bögrére és egy kanálra lesz szükséged. Na, remélem már elég kíváncsiak vagytok, hogy elkészítsétek?



Hozzávalók:
1 dl barna bulgúr
6 dl mandulatej
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 tk nyírfacukros vaníliás pudingpor 20 g (v. zabpudingpor és édesítő pluszban)

A bulgúrt natúran kifőzöm 4 dl magtejjel alacsony hőmérsékleten. Amikor szépen kipattognak a szemek, félre húzom a hőről. 
1 tk pudingot elkeverek 2 dl magtejjel, majd bulgúrhoz keverem. Visszateszem a hőre és egyet forralok rajta.
Hidegen vagy melegen tálalom. Elmondhatom róla, hogy a Tejbebulgúr a cukorbetegek tökéletes hamis tejberizse.


Egész mennyiség 470 g:
Kalória: 445 Kcal
Szénhidrát: 74 g

100 g Gránátalmás hamis tejberizs:
Kalória: 95 Kcal
Szénhidrát: 16 g

*IR, PCOS: a barna bulgúrnak és a magtejnek köszönhetően több, mint 2/3 részben lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz. Ha zabpudinggal készíted az egész lassú ch lesz így már a nap bármely szakában fogyaszthatod.

*Gastritis, gyomorfekély, GERD: Gyomor kímélése miatt laktózmentes tejjel vagy ahogy a receptben is írtam magtejjel készüljön. Zabpuding lenne a tökéletes választás, mert a zabból keletkező nyák a gyomor nyálkahártyát bevonja, így védi a savtól.

A receptben lévő hozzávalók nem cserélhetők le, nem bővíthetők, mert az nemvárt minőség romlást eredményezhet, illetve IR diéta esetén napszaki fogyaszthatóságon változtat.
Jó étvágyat kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése