Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. július 22., hétfő

Tökfőzelék diétásan

Fogyasztó szakaszban valahogy nem igazán szokás főzelékekről beszélni, valószínű enni sem, pedig
még az ilyen önmagával nem sűríthető főzelék is elkészíthető finomra és diétásra zsíros rántás nélkül. Főtt tojással vagy sovány hússal pedig egy remek könnyű vacsora ötlet annak aki szereti a tököt. Én nagyon szeretem, a srácok nálunk egyáltalán nem, úgyhogy viszonylag ritkán készül, hogy ne kelljen két félét főznöm, de zsenge tök szezonban azért rögtön meglepem magam egy adaggal.


Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db bébitök (470 g)
kapor
3 dl tej

100 g tejföl
2 ek zabliszt (40 g)
csipet pirospaprika a tetejére

A tököt nagyra reszelem, sózom, picit hagyom állni. Felöntöm a tejjel, hozzáadom az aprított kaporlevelet és közepes hőnél folyamatos keverés mellett, nehogy leégjen a tej miatt, készre főzöm.
Félrehúzom és hagyom, hogy az egész hűljön, ne legyen olyan forró a habaráshoz.

100 g tejfölt kikeverek 2 ek zabliszttel, ezzel a habarással behabarom a tökfőzeléket. Visszateszem főzni még pár percre amíg sűrű főzelék állaga nem lesz.

Ezt a főzeléket mi vöröshagymával szoktuk készíteni, de sajnos a vöröshagymát nem bírom megemészteni, ezért ez az első étel minél kipróbáltam hagyma nélküli változatot. Bevallom kicsit féltem, hogy így nem lesz jó és dobhatom ki az egészet, szerencsére nem így lett, teljesen jól működik ahogy írva van.

1 adag Tökfőzelék:
Kalória: 222 Kcal
Fehérje: 7 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 19 g




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése