Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. július 21., vasárnap

Juhtúrós zabgaluska

Nokedlis szép napot! :D Bevallom már egy éve leamortizáltam a nokedliszaggatómat, ugyanis voltam olyan lusta, hogy nem kézzel mosogattam el, hanem betettem a mosogatógépbe, onnantól meg rozsdásodásnak indult és főleg a kukának. Aztán persze ahogy lenni szokott, azóta mindig elfelejtek venni, pedig mi nagyon szeretjük a hagyományos ételeket, így a nokedlit is. Nem volt mit tenni kiskanállal galuskákat szaggattam. Hosszú felszívódású, rostban gazdag zabpehelyből készítettem, így nem emeli meg a vércukrot hirtelen és a finomlisztes nokedlivel ellentétben kisebb adaggal is hihetetlen sokáig jól lehet lakni.


Hozzávalók:
200 g zabpehely darálva
2 tojás
víz


150 g juhtúró
150 g tejföl
2 gerezd fokhagyma
snidling

Darált zabpehelyből vagy zablisztből 2 tojással, sóval és vízzel közepes kemény nokedlit készítek. Ennél a nokedlinél a víz hozzáadása után pihentetni kell a tésztát 5-10 percig, mert felveszi a vizet, ha nagyon tömény, sűrű a nokedlitészta, akkor óvatosan adagolj hozzá még vizet, de ne csináld lágyra és ne legyen kőkemény se.
Nokedliszaggatóval vagy kiskanállal lobogó, sós vízben főzd ki. Hideg folyó víz alatt szűrőben mosd át.

A juhtúró nagy részét keverd ki tejföllel, aprított snidlinggel és zúzott fokhagymával. Keverd össze a nokedlivel, szórd meg a maradék juhtúróval és kész.






1 megjegyzés: