Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. július 12., péntek

Ropogós morzsakéregben sült lazac

Bár a legtöbben azért nem vesznek halat, mert drága, ami egyébként tényleg így van haza viszonylatban, viszont a mai ebédem mégsem került egy pizza árába sem, sőt egy döhner árába sem. A köretet pl három felé osztottam, na jó a halat én faltam fel egyedül, mert gyerekem most épp nem szereti a lazacot..azt kell mondanom jól laktam, nem terheli le úgy az emésztőrendszert, sokkal egészségesebb  és szénhidrát is csak egy kevéske van az egész adagban, ezért cukorbetegek számoljanak hozzá még basmai vagy barnarizst.


Hozzávalók 1 adag:
270 g lazac
20 g aprított mogyoró vagy mandula
6 g (1 tk ) lenmag
10 g (2 tk) zabpehely
halfűszer keverék
olivaspré

Püréhez 2-3 adag:
1 db avokádó (152g)
70 g petrezselyemgyökér
8 g (kis csomócska) petrezselyemzöld
1 kis pohár laktózmentes natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma

A halat sózom, fűszerezem. Sütőpapírral bélelt cserépedénybe teszem. A lenmagot, mogyorót, zabpelyhet elkeverem, ráhalmozom a halra, jól rá is nyomkodom. Olivasprével lespriccelem.
200˛C-on sütöm 25 percet.

Közben elkészítem a pürét. 
A petrezselymet kockázom, sós vízben  megfőzöm, ezután turmixpohárba teszem. 
Hozzáadom az avokádó húsát, ezt alaposan kikaparom a héjából, egészen amennyire csak bírom, mert a héj részénél vannak az értékes anyagok. 
Hozzáadom az aprított fokhagymát, sót és a kis pohár joghurtot, a fele petrezselyemzöldet. Alaposan eldolgozom botmixerrel, majd a maradék petrezselyem zöldet hozzáaprítom és tálalásra kész.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése