Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2019. július 13., szombat

Kajszibarackos szelet

Hirtelen felindulásból elkövetett Kajszibarack szelet sütést végeztem tegnap reggel, ha már nálunk fesztivál van és hihetetlen módon nem is dolgozom. Diétásabbra faragtam, így természetesen nincs benne hozzáadott cukor, és úgy alapjáraton csupa egészséges hozzávalóval dolgoztam, na meg szezonális gyümölccsel, amíg még le nem érik.



Piskóta hozzávalói:
8 tojás
1 púpos ek kakaópor
0,5 dl kókuszolaj
150 g laktózmentes joghurt
2 ek cukorhelyettesítő
8 ek zabpehely darálva (150 g)
6 g szódabikarbóna (1 púpos kk)
6 g sütőpor (1 púpos kk)

1,5 dl laktózmentes tej+kicsi rumaroma+1 tk cukorhelyettesítő piskóta áztataásra

Kajszi réteg:
500 g kajszibarack, tisztán mag és héja nélkül ennyi.
2,5 dl víz
1 ek cukorhelyettesítő
lapzselatin 8 db

200 g laktózmentes habtejszín
1 habfixáló
+ pár szem kajszibarack díszítésre

A piskótához a darált zabpelyhet elkeverem a sütőporral, szódabikarbónával, félreteszem.

Tojásokat szétválasztom. A sárgájához teszem a kakaóport, édesítőszert, joghurtot, olajat, habverővel alaposan eldolgozom. Hozzáadom a darált zabpelyhes keveréket. (joghurt a zabpehely miatt kell bele, így nem lesz töredezett és száraz a piskóta)
A tojásfehérjéket felverem egy icipici sóval. A kemény tojásfehérjéhez adom a kakaós masszát, nagy mozdulatokkal óvatosan, hogy össze ne törjön homogénné dolgozom.
27x36 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on sütöm 25 percet. Ezután résre nyitom a sütő ajtót és otthagyom még 15 percet, hogy ne essen össze.

Mivel ez nem egy krémes sütemény, ezért itt a piskótát kell krémesre puhítani, erre tökéletes a fenti édes rumaromás tej. A piskótára locsolom kanállal és hagyom állni amíg a kajszizselé elkészül.

A kajszibarackot magozom, hámozom, hozzáadok 1 tk édesítőszert, 2,5 dl vizet, nagy darabokra vágom és habzásig forralom. Ezután hideg helyre teszem hűlni.
A lapzselatinokat szokásos módom előkészítem, hozzáadom a kajszi alaphoz. A félbevágott piskótára teszem. Erre megy a másik piskóta, amit a felvert habtejszínnel bevonok, kajszibarackkal díszítem.

Én 10 felé vágtam, így igazán hatalmas tenyérnyi szeleteket kaptam, lehet szépen csinosra 20 felé is szeletelni.

1 db tenyérnyi nagyra vágott Kajszibarackos szelet:
Kalória: 231 Kcal
Fehérje: 10 g
Zsír: 10 g
Szénhidrát: 10 g









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése