Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. november 8., szerda

Füstölt paprikával pácolt csuka Mungóbab salátával

Tudtátok, hogy létezik egy olyan babféleség, ami hatékonyan gátolja az LDL koleszterin oxidációját..Igen ez a bizonyos vérzsír, amit rossz koleszterinként emlegetünk a hétköznapokban, ami az érelmeszesedeést és a trombozit okozza többek között. A mungóbab csodálatosan segít ennek a kis gonosznak az eltakarításában, emelett igen alacsony glikémiás indexel rengelkezik (31), ezért Diabétesz diétába is beilleszthető. Magas fehérje taralma van, mint minden babféleségnek ezért önmagában vegán étkezésbe is beilleszthető, mégsem fogunk az izmainból veszíteni. Segít visszaszorítani a máj, gyomor és vastagbél daganatos sejtjeinek növekedését. Van még egy tuti jó tulajdonsága Rezet is tartalmaz, ami hozzájárul, hogy egészséges szép bőrünk és fényes hajunk legyen. A Réz ráadásul segíti a Vas, Kálcium és Magnézium felszívódását, amire sportolásnál fokozottan oda kell fogyelni.
Ázsibában igen elterjedt a csiráztatott mungóbab saláta, de a többi babféléhez hasonlóan ez is bármilyen étel elkészítéséhez felhasználható.



Hozzávalók:
20 dkg csuka

bors
2 tk füstölt füszerpaprika
1 ek olivaolaj
10 dkg Basmati rizs
10 dkg Mungóbab
10 dkg pritamin paprika
1 tk tökmagolaj

A csukát a fenti páccal bekenem, egy órát hagyom hűtőben pihenni, ezután forró serpenyőben mindkét oldalát 2-2 perc alatt átsütöm. A serpenyőbe nem teszek olajat, csak ami a halon volt annyi elég.
A mungóbab salátához a babot (előző este leáztattam) megfőzöm sós vízben. Külön kifőzöm a Basmati rizst, összekeverem a babbal.

Pritaminpaprikát kockázom, sózom, tökmagolajjal meglocsolom.


Egész mennyiség 2 adag: 1273 Kcal / 110,6g Ch

Pácolt csuka: 420 Kcal / 0 Ch
Mungóbabos rizs: 707 Kcal /  102g Ch
Paprika saláta: 146 Kcal / 8,6g Ch











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése