Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. október 30., hétfő

Szilvás lepény

25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
15 dkg zabpehely liszt
1 zcs por élesztő
1 ek 1/4-es édesítőszer
2 ek vanília aroma
50 g lágy laktózmentes vaj
2 tojás sárgája
3 dl mandula tej
1 kk cukor
25-30 db kemény szilva
2 ek 1/4-es édesítőszer
2 ek fahéj
2 csapott ek fehér tönköly liszt

A liszteket a vajjal, édesítővel, tojás sárgájával, vanília aromával és a futtatott élesztős tejjel kidagasztom. Nagyon lágy tésztát kapok, olyat, amit nem lehet formázni, így lesz a jó. Kelesztem, amíg duplájára nem kel.
Kibélelek egy 30x40-es tepsit sütőpapírral, ráteszem a lágy tésztát és vizezett kézzel szétnyomkodom. Amíg mosom és magozom a szilvát hagyom a tepsiben újra kelni, közben felkapcsolom a sütőt 180°-C-ra.
Összekeverem a fahéjat az édesítőszert és a lisztet, belemártogatom a fél szilvákat és a kelt tésztába nyomkodom. A liszt azért kel, mert nem engedi a tésztát szétázni.
180°C-on 15 percet majd 160°C-on 45 percet sütöm.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése