Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2017. október 30., hétfő

Szecsuáni csirke

Azért a szecsuáni ízvilágnak van egy pikantériája amit nem lehet megunni. Talán a maga a szecsuáni bors limeos beütése teszi, vagy együtt az összes többi hozzávaló..nem tudom, de eszméletlen finom és abbahagyhatatlan.


Hozzávalók:
50 dkg csirke felső comb filé kockázva

1 közepes vöröshagyma kockázva
2-3 újhagyma szárastól karikázva
Csipet őrölt gyömbér
1 ek haas gluténmentes étkezési keményítő
4 ek gluténmentes szójaszósz
1 dl fehér borecet
2 tk szecsuáni bors
Erős paprika
2-3 ek étolaj


Az egyik legfontosabb, hogy a szecsuáni borsot le ne cseréljük sima feketére, mert semmi köze a szecsuáni borsnak a hagyományos borsokhoz. Ízében és illatában is nagyon kellemes citrusos növény, ez és a borecet fog dominálni az ételben.
A felkockázott húst felöntöm fehér borecettel és szójaszósszal, legalább egy órát hagyom pácolódni, a legjobb előző este összekeverni és a hűtőbe hagyni főzésig.
Serpenyőben a lecsepegtetett (páclét felfogni) csirkecombkockákat minden oldalról lesütöm, ezután kiveszem a húst a serpenyőből. A maradék olajra teszem a darabolt hagymákat a gyömbérrel, lesütöm.

Visszateszem a húst, felöntöm a páclével és rotyogtatom, ha elfőne mielőtt a hús megpuhul öntsd fel fél dl vízzel és hagyd újra összesülni. A végén mikor kevés a folyadék behabarom a vízzel kikevert keményítővel, ekkor már veszem is le tűzhelyről, mert a forró serpenyő bőven elég a keményítőnek.

Nálunk gyerek van a családban ezért az erős paprika külön lett főzve és tálalva, eredetileg ez már a főzés elején belekerül az ételbe.

Egész mennyiség rizs nélkül:
Kalória: 920 Kcal
Szénhidrát: 14 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése