Oldalak

Oldalak

2020. július 18., szombat

Sárgabarackos-mákos napraforgó (IRdiéta)

Hozok már nektek egy gyönyörű napraforgót, hátha feldobom vele a borongós őszinyaratokat. Ekkorát a határban bizisten nem találtok és ilyen finomat sem. Van benne minden mi szem-szájnak ingere. Aranyló sárgabarack töltelék a két réteg közt, tetején apró szemű hungarikum imitálja  a napraforgó magot, nem kis sikerrel. és persze egy kis bibe helyettesítő friss sárgabarack, csak hogy még nyálcsorgatóbb legyen. 



Tészta hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű tönköly búza liszt
100 g kenyér liszt
1/2 zcs por élesztő
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 tojássárgája
3 dl mandulatej
45 g vaj

Töltelék:
85 g darált mák
citrom reszelt héja
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
3-4 ek mandulatej

4 db sárgabarack
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 ek zabkorpa (ha a barackot van időd lekvárnak sűríteni, akkor ez nem fog kelleni)
1/2 db sárgabarack a tetejére (26 g)

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítek. A tésztát minél jobban dögönyözöd annál szebb lesz, én 5 percig dolgoztam vele. 
50 °C-os sütőben kelesztem.
Ketté veszem, majd sütőpapíron vékonyra kerek formára nyújtom, nagy gáztepsi mértre, félre teszem. Ezt elvégzem a másik tésztával is, ezt beleteszem a tepsibe. 

Botmixerrel nagyjából eldolgozom barackot, hozzáadom az édesítőszert és a zabkorpát, ha van időd készíthetsz lekvárt, így a korpa nem fog kelleni.
A tepsiben lévő tészta közepre halmozom, kanállal elsimítom. Ráfordítom a másik kinyújtott tésztát. Ha nem túl szép kerek, nyugodtam formázd ki derelye szaggatóval.

Ezután jön a mintázás:
3 csíkot vágok derelyeszaggatóval egészen a töltelékig. A középső csíkot feltekerem, a két szélső csíkot összecsípem. Így megyek körbe-körbe. Ha megmaradna egy felesleges csík, azt vágd le.
Közepére mák töltelék kerül. Mák, citromhéj, édesítőszer és tej keverékéből. Csak olyan darás jellegű legyen a mák, ne folyjon.

Lekenem tojással.
180°C-os sütőben 20-25 percet sütöm.

Egész mennyiség 1 nagy gáz tepsi méret 770 g:
Kalória: 2400 Kcal
Szénhidrát: 242 g

100 g Sárgabarackos-mákos napraforgó:
Kalória: 312 Kcal
Szénhidrát: 31 g

*IR, PCOS diétában: 1/3 gyors, 2/3 lassú felszívódású ch így tízóraira, vacsorára kiváló választás. Reggelire már nem. 
Uzsonnára csak akkor, ha ilyen felszívódású ch-t eszel, általában ott a fele-fele arány jön be az emberek 80%-nak, nekem uzsira a tisztán gyors ch kell, de persze kinek hogy.

*Gastritis, gyomorfekély, GERD esetén a kelt tészták csak másnap fogyaszthatóak, frissen és pláne melegen kisülve nem, de jó hír, hogy másnap is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése