Magamról

Sziasztok Kőrösiné Heni vagyok.

Számtalan egészségügyi problémám több, mint 100 kg túlsúlyom pár évvel ezelőtt arra késztett, hogy életmódot váltsak.
2019 decemberében kiderült, hogy gyomorproblémáim mögött egy krónikus gyulladás, 3 fekély, GERD áll amit egy visszatérő Helicobater fertőzés okoz. Innentől a receptek már zsír/fűszerszegény módon vagyis gyomorkímélő módon készülnek. Sajnos a neten nagyon kevés az gyomorkímélő recept, ezért remélem, hogy ezzel is tudok segíteni azoknak, akinek hozzám hasonló problémája van, legyen akár egy savas reflux ami bizony minden túlsúlyos embert érint. Ezek a problémák kitartással és megfelelő diétával tünetmentessé tehetőek. Természetesen gyógyszert elhagyni csak orvosi utasításra szabad, Én is így tettem le a legnagyobb dózisú savcsökkentőt 5 hónap alatt. Ma már szerencsére tünetmentes vagyok egészen addig amíg étteremben be nem választok valami fűszeres ételt.
Emellett januártól Inzulinrezisztens diétát tartok, így minden recept végén feltüntetem a felszívódási arányokat és, hogy melyik napszakban lehet IR betegeknek fogyasztani, mert bár minden recept IR kompatibilis azért a nap folyamán nem ehetőek bármikor.

Mivel sok munkám van egy recept elkészítésében, fényképezés, megírás, kiszámolás és a tanácsok leírása, ezért nagyon kérek mindenkit, ha tetszik a receptem azt csak az Én linkemmel ossza meg. Vagy, amikor elkészíted a receptet tegyél mellé egy hivatkozást a receptem linkjével. Ezért végtelen hálás lennék.

Kívánok mindenkinek sikeres életmódváltás, és ami a legfőbb jó egészséget !

Kőrösiné Heni
Diétás gasztroblogger

2020. július 18., szombat

Sárgabarackos-mákos napraforgó (IRdiéta)

Hozok már nektek egy gyönyörű napraforgót, hátha feldobom vele a borongós őszinyaratokat. Ekkorát a határban bizisten nem találtok és ilyen finomat sem. Van benne minden mi szem-szájnak ingere. Aranyló sárgabarack töltelék a két réteg közt, tetején apró szemű hungarikum imitálja  a napraforgó magot, nem kis sikerrel. és persze egy kis bibe helyettesítő friss sárgabarack, csak hogy még nyálcsorgatóbb legyen. 



Tészta hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű tönköly búza liszt
100 g kenyér liszt
1/2 zcs por élesztő
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 tojássárgája
3 dl mandulatej
45 g vaj

Töltelék:
85 g darált mák
citrom reszelt héja
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
3-4 ek mandulatej

4 db sárgabarack
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1 ek zabkorpa (ha a barackot van időd lekvárnak sűríteni, akkor ez nem fog kelleni)
1/2 db sárgabarack a tetejére (26 g)

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítek. A tésztát minél jobban dögönyözöd annál szebb lesz, én 5 percig dolgoztam vele. 
50 °C-os sütőben kelesztem.
Ketté veszem, majd sütőpapíron vékonyra kerek formára nyújtom, nagy gáztepsi mértre, félre teszem. Ezt elvégzem a másik tésztával is, ezt beleteszem a tepsibe. 

Botmixerrel nagyjából eldolgozom barackot, hozzáadom az édesítőszert és a zabkorpát, ha van időd készíthetsz lekvárt, így a korpa nem fog kelleni.
A tepsiben lévő tészta közepre halmozom, kanállal elsimítom. Ráfordítom a másik kinyújtott tésztát. Ha nem túl szép kerek, nyugodtam formázd ki derelye szaggatóval.

Ezután jön a mintázás:
3 csíkot vágok derelyeszaggatóval egészen a töltelékig. A középső csíkot feltekerem, a két szélső csíkot összecsípem. Így megyek körbe-körbe. Ha megmaradna egy felesleges csík, azt vágd le.
Közepére mák töltelék kerül. Mák, citromhéj, édesítőszer és tej keverékéből. Csak olyan darás jellegű legyen a mák, ne folyjon.

Lekenem tojással.
180°C-os sütőben 20-25 percet sütöm.

Egész mennyiség 1 nagy gáz tepsi méret 770 g:
Kalória: 2400 Kcal
Szénhidrát: 242 g

100 g Sárgabarackos-mákos napraforgó:
Kalória: 312 Kcal
Szénhidrát: 31 g

*IR, PCOS diétában: 1/3 gyors, 2/3 lassú felszívódású ch így tízóraira, vacsorára kiváló választás. Reggelire már nem. 
Uzsonnára csak akkor, ha ilyen felszívódású ch-t eszel, általában ott a fele-fele arány jön be az emberek 80%-nak, nekem uzsira a tisztán gyors ch kell, de persze kinek hogy.

*Gastritis, gyomorfekély, GERD esetén a kelt tészták csak másnap fogyaszthatóak, frissen és pláne melegen kisülve nem, de jó hír, hogy másnap is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése