Oldalak

Oldalak

2019. április 1., hétfő

Bajai halászlé diétás házi tésztával

Tagadni sem tudnám, ha akarnám sem halászlé függő vagyok, két hónapig nem eszem, akkor már csak ezen kattog az agyam. Imádom minden fajtáját, mindegy, hogy Tiszai, Finn, Halpörkölt bármi jöhet, de bajaiként a szívemhez mégis a Bajai halászlé áll a legközelebb.


Hozzávalók:
3 kg ponty hús
2 közepes paradicsom
3 db közepes vöröshagyma (kilónként 1 db)
2 fakanál édesnemes fűszerpaprika (másfél kilónként 1 fakanál)
3 db kicsi piros erős paprika (vagy amennyit szeretnél)
1 fakanál só + a hal sózásához
kb 4 l víz


A halat a férfi ember szépen megtisztítja és felvágja, nagyon fontos, hogy ez a mozzanat nem a nő dolga :D Lesózza, a sóban hagyni kell állni a halat legalább egy órán át, ez a minimum, de persze több óra a legjobb megoldás.

Azért nekünk csajoknak is kijut a jóból, mert hagymát kell pucolni!
Hagymából fontos, hogy jó csípős, sirató fajta legyen, mert annak tényleg más az íze, de persze az is lehet, hogy miután sírva-vigadva felaprítottad csak simán jobban esik majd a halászlé.

Nálunk a gyerek miatt a hagymát le kell turmixolni, mert nem szereti ha lebeg a lében, így a halászlé főzés kicsit másképp megy:

A hagymát felaprítom, 1 l vízben megfőzöm, botmixerrel teljesen homogénné turmixolom.
A pépet beleöntöm a bográcsba vagy a fazékba, felöntöm még 3 l vízzel, beleaprítom a paradicsomot. Megfőzöm, elturmixolom.
Hozzáadok 2 fakanál édesnemes fűszerpaprikát (én mindig háztól veszem vagy a piacon), és 1 fakanál sót. A só nem lehet jódozott és nem lehet finomított fajta! Egyszer megkérdeztem a férjemet én naív, hogy miért, erre jött a válasz: Azért, mert én azt mondtam. :D
Megy bele az erős paprika bármilyen fajtája, így főzöd szépen legalább fél órát.

Ezután megy bele a hal..nem tudom szebben írni..a sótól nyálkás hallével együtt, azt is hozzá kell önteni, ha van a halnak ikrája vagy teje azt is. Innentől 20 percig forr teljes gőzzel ezután el lehet zárni, mert a forró lében még tovább fog főni.

Bajai halászlét gyufatésztával illik enni, mivel én diétázom ezért így csak a fiúk eszik azzal, én meg szénhidrát csökkentett alacsony glikémiás indexű tésztával.

A tészta receptjét eléred itt, érdemes egyszerre több adagot begyúrni, mert kis zacskókban a kifőzött tészta fagyasztható. Fagyóból kivéve csak forró vízbe kell tenni és máris fogyasztható.
Házitészta gluténmentesen
https://slimgastro.blogspot.com/2018/05/haziteszta-glutenmentesen.html








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése