Oldalak

Oldalak

2020. július 24., péntek

Szénhidrát csökkentett szilvás lepény

Tegnapról maradt gombócleves mellé ma csak egy szilvás lepény készült, igazi pénteki hangulat lett tőle. Kelesztési időt nem is vártam, csak annyit amíg a sütő bemelegedett és már zsupsz ment is a fahéjjal, szilvával, mandulával megborított lepényke a sütőbe. 



Hozzávalók:
250 g Dia-wellness 50%-al csökkentett liszt
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
1/2 zcs élesztő
2 dl mandulatej
25 g teavaj
2 db tojássárgája

Tetejére:
340 g magozott szilva
fahéjas édesítőszer (4x-es erősségű édesítővel)
30 g szeletelt mandula

Az élesztőt a tejjel és 1 tk liszttel felfuttatom. Ezután a tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítek. Kelesztés nélkül azonnal sütőpapírral bélelt kis tepsibe (24x16 cm) nyomkodom.

A szilvát megmosom, magozom és a fahéjas édesítőszerbe mártom, jó sok mehet a mag helyére, amennyi csak fér. Tetszés szerint a kelt tésztára pakolom, megszórom szeletelt mandulával és addig kelesztem amíg a sütő elő nem melegszik 180°C-ra.

180°C-on sütöm 40 percig.

Egész mennyiség 806 g ~ 8 szelet:
Kalória: 1589 Kcal
Szénhidrát: 154 g

100 g Szénhidrát csökkentett szilvás lepény:
Kalória: 197 Kcal
szénhidrát: 19 g 

*IR, PCOS diéta: A csökkentett lisztnek elég magas a rost tartalma 20 g/100 g lisztben a tk liszttel ellentétben aminek csak kb 8 g/ 100 g a rost tartalma, így lassabb felszívódást kapunk ami a szilva gyors chjának nem is árt. Mandulatej, vaj, tojássárgája, mandula nem számolós ch, így a lepény fele lassú fel gyors ch-t hoz nekünk. Uzsonnára 1/8 adag mehet, vagy leméred a kisült adagot és kiszámolod magadnak. 

*Gastritis, GERD, gyomorfekély diétában akut, fellángolt szakaszban a szilva nem jó választás, lepény tésztát borítsd meg fahájas édesítőszerrel és mandulával. Később gyógyult szakaszban nagyon érett, nem savanyú szilvával mehet.

Jó étvágyat kívánok!









A képen a következők lehetnek: étel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése