Hagyományos ízvilág kedvelőinek következik egy igen régi családi receptünk új köntösbe bújtatva, de azért a retrós jelleget meghagyva. Bevallom nekem a második nekifutásom, ugyanis elsőre nem voltam annyira türelmes a kelesztéssel, mint kellett volna, pedig szülemamám sem idegbajoskodta szét a sütés menetét, ha meg mégis ebbe a hibába esett valaki és gallyra ment az étel, akkor seprűvel jól kikergették a konyhából, aztán még enni sem kapott. Ez nem nálunk fordult elő, csak úgy általában..Én sajnos igen jól táplált gyermek voltam, meg asszony is, nem lettem eleget kiseprűzve a konyhából.
Hozzávalók 34 db pogácsához:
-300 g zabpehely darálva (régen ez rozsliszt volt és tk keverék)
-100 g kenyér liszt
-1 tk= 20 g utifű magliszt (ez meg benne sem volt)
-1 zcs élesztő (jó volt a friss kocka is abból fél zacskó)
-1 kis doboz tejföl
-1 kis doboz joghurt (na ez meg szintén tejföl volt)
-50 g túró
-1 tojás sárgája
-45 g teavaj (Ez meg jó öreg kacsazsír volt. Teavaj, na persze)
-1 ek édesnemes füstölt paprika vagy sima
-Tört fekete bors (Kivéve gyomorbetegeknek, de régen olyan nem volt, mert pálinkával kikezelték)
-1 tk só
-sült lilahagyma (Nálam bolti sült hagyma 10 g, igen városi puliszka vagyok azért)
-1 dl tej (Tehényből való jóféle házi. Jelen esetben puliszka módon bolti)
Na a menet a következő! Mindenki nyugodjon le a .. Fél napos munka lesz, de nem baj, mert közben lehet előre főzni sok mást két napra, nem igaz?!
A liszteket a sóval keverd ki.
A joghurtot, tejfölt, túrót, és a szárított sült hagymát keverd el egy tálban, hogy a hagyma megszívja magát ne legyen kemény. Ha sima hagymát használsz, akkor is keverd ki, mert Én azt mondtam!
A tejet melegítsd langyosra, adj hozzá 1 tk lisztet és a por élesztőt, várd meg míg jól felfut. Keverd a liszthez. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a tejfölös cuccost.
Dolgozd alaposan ki, majd hagyd meleg helyen kelni. A zabliszt miatt igen nehezen kel meg, de megfog hidd el. Én 50°C-os sütőben kelesztettem, mert most a nyári kánikulában csak 16°C van nálunk. Kelesztettem vagy 2 órát, amikor szép kis puhányos tésztát kaptam, kinyújtottam és leszórtam füstölt paprikával. Régen kacsazsíros paprika volt ez a rész, na kacsazsír nincs, mert drága és hízlal.
Felhajtom jobbról, balról, majd fentről le, lentről fel és újra kelesztem meleg helyen. Volt megint vagy másfél óra.
Közben elkészült a töltött paprika, a krokett, és a csicseriborsós sajtfelfújt, grill hús salátával és közben reméltem most nem rontom el.
Na vére megint puhányosra kelt a drága.
Akkora vastagságra nyújtom amekkora a pogácsa szaggató vastagsága.
Kiszaggatom, lekenem tojással és a tetejére csipet paprikát szórok.
Mehet a sütőbe hála istennek 180°C-ra kb 30 percre. Pontosan nem tudom mennyire, mert az időérzékem végleg elveszett. De olyan szép barnás lett a teteje, mondom akkor most jó lesz.
Szóval akkor vedd ki amikor jó lett! :D
Egész mennyiség Paprikás paraszt pogácsa 750 g:
Kalória: 2431 Kcal
Szénhidrát: 248 g
100 g Paprikás paraszt pogácsa:
Kalória: 324 Kcal
Szénhidrát: 33 g
*IR, PCOS diétában: 2/3 lassú ch 1/3 gyors ch-ból áll a recept, így reggelire, pótvacsorára nem fogyasztható, viszont tízóraira, uzsonnára és vacsorára csodás pogácsát kapsz.
*Gyomorfekély, gastritis, GERD betegségekben bors és friss lilahagyma nélkül. Lilahagyma helyett a sült hagymát válaszd.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése