Oldalak

Oldalak

2020. július 8., szerda

Lúdláb (IR diéta)

Nálunk a torta sütés úgy zajlik, hogy férjem süti a piskótát, mert az övé fényévekkel puhább és szebb, az Én dolgom pedig a többi..Most is így volt, bár nem igazán értettem, hogy a csokitorához miért készült egy nagy téglalap alakú, vékony piskóta :D Aztán kiderült, hogy a férjem Lúdlábat akar enni..Jaaa,  hát persze így már tényleg teljesen más. Nálunk a Lúdláb sütinek csak a tetejére kerül meggy, bevallom, amikor Én először olvastam egy receptet nem is értettem mit csinál a sok meggy benne, aztán kiderült ez valami helyi szokás nálunk, hogy csak a tetejét díszítik, úgyhogy most a területi hagyományoknak engedve diétásabb recept következik, 100 g-ban csak 7,5 g ch van köszönhető a meggy mentességnek.



Piskóta hozzávalói:
9 tojás
3 ek víz
3 ek 4x-es erősségű édesítőszer
9 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
2 púpos ek Holland kakaópor
1 zcs sütőpor 

Krém hozzávalói:
1 l cukormentes Hulala habtejszín
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
125 g 80 %-os étcsoki
1 kis üveg Oetker rumaroma
2 zcs Dr. Oetker expressz zselatin fix

Tetejére:
125 g 80 %-os étcsoki
3 ek olaj
szeletenként 1 db magozott meggy (120 g összesen)

A vizes piskóta hagyományos módon készül.

Tojásokat szét választod, a fehérjét felvered kemény habnak.
Sárgáját az édesítőszerrel szintén habosra vered, hozzáadod a kakaópor, majd kanalanként folyamatos keverés mellett a sütőporos lisztet és a vizet.
A tojás fehérjébe kevered óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. 
Sütőpapírral bélelt 40x32 cm-es tesibe 180°C-on tűpróbáig sütöd..

A krémhez: 
900 ml cukormentes tejszínhez teszem az édesítőszert és felverem. Az egyik tábla csokit a maradék 1 dl tejszínnel, rumaromával vízgőz felett felolvasztom, majd folyamatos lassú keverés mellett tejszínhabhoz csorgatom. Végül, beleszórom a 2 zcs zselatinfixet és alaposan eldolgozom habverővel.

Amíg a piskóta hűl, a krém megy a hűtőbe.
Akkor kezdem rátenni a piskótára, amikor már nem folyik. Egyenletesen elsimítom, majd vízgőz felett olajjal a maradék tábla csokit felolvasztom és elsimítom a süteményen.

Ne várd meg míg teljesen megszilárdul, mert akkor törni fog a cukrászcsoki a tetején, hanem amikor már nem folyik, szeleteld, forró vízbe mártott késsel. Minden szeletre tegyél 1 db meggyet.

Egész mennyiség 1970 g (24 szelet):
Kalória: 5968 Kcal
Szénhidrát:148 g 

100 g Lúdláb:
Kalória: 302 Kcal
Szénhidrát: 7,5 g

*IR, PCOS diétázóknak:
Tojás, 80%-os csoki, habtejszín és a Holland kakaópor nem számolós ch.
Benne lévő 120 g meggy miatt 2/3 lassú felszívódású, 1/3 gyors felszívódású ch-ot tartalmaz, így uzsonnára és akár tízóraira is lehet enni, reggelire vacsorára nem. Ha nem teszel a tetejére meggyet, akkor az egész lassú ch lesz, bár ettől függetlenül én vacsorára nem ennék süteményt.

*Fogyásnál. Mivel nagyon magas a kcal tartalma, ahogy a legtöbb krémes sütinek, ezért a kalória deficitnél figyelj nehogy elcsússz.

*Gastritis, gyomorfekély, GERD esetén: nem savanyú fajta befőtt meggyel díszítsd, ne friss meggyel, mert azt lehet nem fogja szeretni a gyomrod. Fellángolt, sok panaszt okozó időszakban meggy nélkül.

Jó étvágyat kívánok!








1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta,imádom,és nem is olyan vészes az elkészítése,Attilla hozhatná a piskótát,a többit talán én is megoldom !

    VálaszTörlés