A török tejberizs a világ egyik legselymesebb, leglágyabb tejberizse. Annyira tökéletes, hogy a benne lévő rizsszemek szinte nem is érezhetőek, szét olvad az ember szájában. Mi a titka?...
Hozzávalók:
100 g száraz rizs (nálam Basmati)
1 dl víz
4 dl tej (lehet mandulatej is)
1 db tojássárgája
2 púpos ek Dia-wellness vaníliás pudingpor (50 g) vagy helyette vanília kivonat és keményítő
1 ek 4x-es erősségű édesítőszer
pici csipet só
+ 50 ml tej a puding kikeveréséhez
A rizst előző nap le kell áztatni, ez az első fura mozzanat, viszont ez sokat segít a rizs puhára főzésén, mert a rizsből a keményítő egy részi kiszivárog, ami IR diétában egy plusz jó pont és közben a rizs szemek is megszívják magukat vízzel.
Másnap a vizet leöntöm, a rizst alaposan átmosom.
Felteszem a rizst csipet sóval, vízzel főni. Igen lassú hőmérsékleten, fedő alatt néha átkeverve addig főzöm, amíg a vizet mind magába szívta.
Ezután hozzáadom a 4 dl tejet és az édesítőszert, tovább főzöm lassan. Nálam 14-es fokozatból 7-en főtt, tehát igen-igen lassan. Tejjel főzésnél már figyelni kell, mert a tej könnyebben le tud égni, ezért többször kell átkeverni.
Végül 50 ml tejjel kikeverem a tojássárgáját és a pudingot, az egészet a rizshez keverem. Cserép edénybe teszem, lehet bármilyen cserépedény, fázis képeken látszik többféle variáció, direkt még bögrével is kipróbáltam..majd egy vizes tepsibe teszem őket.
Mehet a sütőbe 200 °C-ra addig kell sütni, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Jó hír, hogy tojásmentes is készíthető, így még lágyabb lesz.
Egész mennyiség tehéntejjel számolva majdnem 7 dl :
Kalória: 818 Kcal
Szénhidrát: 131 g
Ebben az estben a tej miatt gyors felszívódású ch-t is tartalmaz, tehát reggelire és pótvacsorára nem alkalmas.
Egész mennyiség alpro mandula tejjel számolva 7 dl:
Kalória:674 Kcal
Szénhidrát: 110 g
Az alpro mandulatejnek csak a kalóriáját kell számolni, ahogy a tojássárgájának is. Ebben az esetben hosszú felszívódású ch reggelire vagy vacsorára jó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése