Oldalak

Oldalak

2020. április 16., csütörtök

Habos diós holdacska

Nagymamitól egy örök kedvenc egészséges, IR barát verzióra szabva, olyan pitty-putty összekeverem meg bedobom a sütőbe süti.



Hozzávalók 32 db-hoz:
250 g fehér tönköly liszt
250 g zabpehely darálva
2,5 dl tej (IR-nél kizárólag mandula, vagy kókusztej, nálam az előbbi van benne)
200 g vaj
4 tojássárgája
2 kk sütőpor
2 kk szódabikarbóna
200 g eritrit porrá őrölve

Dióhabhoz:
60 g por eritrit
4 tojásfehérje
220 g darált dió

A kavart tészta hozzávalóiból a száraz alapanyagokat alaposan elkeverem egymással, ezután hozzáadom az olvasztott vajat, tojássárgáját és a tejet. Egy igen masszív tésztát kapok. Fakanállal 28x30 cm-es tepsibe egyengetem. Ha nincs ekkora tepsid, mert pl nekem sem volt, akkor mehet nagyobba is, és ekkorára terítsd szét fakanállal, nem fog szétfolyni sütés közben, a mértet megtartja széltében, csak magasodni fog a tészta.

190 °C-on 40 perc alatt készre sütöm

Ezen a ponton a tésztára lekvárt kellett volna kenni, de nekem nem volt itthon cm lekuszom, úgyhogy ez kimaradt.

Felverem a tojásfehérjét az eritrittel, beleforgatom óvatosan a diót. rákenem a sütire, az egészet visszatolom a sütőbe, 170 °C-on sütöm még 10 percet, de csak felső sütésen van már a sütő.

Amikor kihűlt a legnagyobb pogácsaszaggatóval holdakat szúrok belőle.

IR esetén tízóraira és uzsonnára fogyasztható. Reggelire és vacsorára már nem. Ha nem vagy IR-es, akkor sima hagyományos tejjel is készítheted. Nem számolós ch a tojás, dió, mandulatej, nekik csak a kalória van beszámolva. Eritritben semmi nem számolós.

Egész mennyiség 1 tepsi:
Kalória: 5102 Kcal
Szénhidrát: 317 g

1 db holdacska:
Kalória:160 Kcal
Szénhidrát: 9 g 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése