Oldalak

Oldalak

2020. március 24., kedd

Gyors kovászolt olasz kenyér

Gyors kovásznak van két hatalmas előnye, az egyik, hogy kevesebb élesztőt kell használni hozzá a másik, hogy a kenyér minőségén jelentősen lehet vele javítani. Érdemes tehát a fermentálásnak ezt az egyre népszerűbb módját is kipróbálni.



Gyors kovász hozzávalói:
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
3 dl langyos víz
3 g instant élesztő
1 kk cukor

A gyors kovászhoz a langyos vízben, cukorral felfuttatom az élesztőt, a liszthez keverem. Légmentes dagasztó tálba lezárom, meleg helyen hagyom fermentálódni legalább 12 órára, de akár többre is. 

További hozzávalók:
100 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
100 g fehér tönköly liszt
2 tk só
1 ek olivaolaj
20 szem töltött olajbogyó
friss bazsalikom

Másnap a kovász alaphoz öntök 1 ek olivaolajat, alaposan eldolgozom, az aprított bazsalikommal együtt.
Kimérek 100-100 g teljes kiőrlésű és sima fehér tönköly lisztet, elkeverem a sóval, hozzáadom a kovászhoz és alaposan kidolgozom. Ezután mehet bele az aprított olajbogyó.

Újra kelesztem meleg helyen.

Formázom a fázisképek alapján 2 marék tk liszttel, majd forró, sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, bevágom a tetejét és mehet a sütőbe.

210°C-on sütöm alsó-felső sütésen alulról a második rácsálláson 50 percet.

Amikor kiveszem azonnal megfürdetem vízzel, különben a héja nagyon kemény lenne, bebugyolálom a konyharuhával, rácson hagyom teljesen kihűlni, csak ezután szeletelhető. (Én lefelé fordított kosárra tettem)


Egész mennyiség 750 g:
Kalória: 1692 Kcal
Szénhidrát: 248 g










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése