Oldalak

Oldalak

2020. március 26., csütörtök

Hetelős teljeskiőrlésű lángos

Cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenseknek sem kell lemondania az egyik legnépszerűbb vásári mannáról, legalább olyan finom lesz, mint a fehér lisztes társa, azzal a különbséggel, hogy ebből ha egyet beversz tuti nem leszel éhes utána és a cukrod sem kezd tangót járni. A hetelős lángos egyébként anyukám receptje, amikor kint vannak nála az unokák mindig ezt süti, csak a fehér lisztes változatot, és azért hetelős, mert olajjal kikent zacskóban 1 hétig is eláll a hűtőben, ha megkívánod, csak ki kell csípni belőle amennyit szeretnél és már sütheted is.



Hozzávalók 800 g-hoz:
200 g zabpehely darálva
200 teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 tk só
1 púpos ek tejföl (80 g)
1 tojás
3 dl tej
3 g instant élesztő
1 ek olaj
100 g kovász *

*Kovászt akár 12 óra alatt is készíthetsz, ebbe a tésztába már tökéletes ez a gyors kovász is, este összedobod, meleg helyen hagyod konyharuhával lefedve, reggel mehet a buli:  50 g darált zabpehely+50 g tk tönköly liszt+70 ml langyos víz+1/2 kk cukor. Persze ha van rendes kovászod az a legtutibb.

Lángos készítés menete:
A liszteket a sóval elkeverem. 
A tejfölt, tojást, olajat villával kikeverem.
A tejben kis cukorral felfuttatom az élesztőt.

A lisztes alapba mélyedést készítek, hozzáadom a tejfölös cuccot, az élesztős tejet és a kovászt. Alaposan kidolgozom, hagyom kelni.

Amennyit szeretnék annyit kicsípek belőle, olajos kézzel formázom, majd kisütöm. A maradékot olajozott zacskóba teszem, úgy, hogy a zacskóban legyen hely, mert a hűtőben még nőni fog.
Egy hétig eláll.

Egész mennyiség:
Kalória: 2000 Kcal
Szénhidrát: 246 g







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése