Ha karácsony, akkor kötelező nálunk a gyümölcskenyér, tegnap nálunk kalória és szénhidrát csökkentve készült egy kicsike a mai ünnepi reggelire. Ahogy tegnap már a Slimgastro fb-ok oldalán beharangoztam éjjeli kelesztésű lett ez is, aminek hála napokig nem fog morzsálódni, penészedni vagy száradni, ruganyos és puha marad végig, bár valószínű a délutánt sem fogja megérni, de azért mégis csak érdemes kovászolni, hihetetlen minőség javulást hoz és az ég világon semmi macera nincs vele. Plussz bónusz, hogy nagy kézügyesség sem kell hozzá, különben hozzá sem fogtam volna. A csodás kalács fonás is sokkal egyszerűbb, mint ahogy kinéz, ezt a blogban lépésről lépésre képekkel bemutatom majd.
Kovász hozzávalói:
200 g Dia-Wellness 50% ch-al csökkentett lisztkeverék
csipet só
2 ek Dia- Wellness 4x-es erősségű édesítőszer
1 tk por élesztő
2 dl langyos víz
*Aszalt gyümölcsöket akár már a kovászba is teheted, de másnap is hozzáadagolhatod, ahogy neked tetszik:
4 szem aszalt sárbarack aprítva
kevéske mazsola (kb 20 szem)
*Másnap formázáshoz még 100 g Dia-Wellness 50% ch-al csökkentett lisztkeverék
Kalács készítése:
A kovász minden száraz hozzávalóját alaposan elkeverem, hozzáöntöm a vizet, fakanállal vagy kanállal eldolgozom. Lefedem a tálat légmentesen, fóliával, alufóliával vagy bármivel és otthagyom az konyhában legalább egy estére, nálam ez az idő most jóval több volt, mert másnap délután kezdtem csak hozzá..szóval az idő csak annyira számít, hogy minimum egy este legyen meg.
A tészta alaposan meg fog kelni. Hozzáadom a gyümölcsöket és a 100 g lisztet. Kidolgozom a tésztát. Szilikon lapra teszem, ráborítom a tálat és hagyom újra kelni.
Ezután 4 felé veszem a tésztát, mind a négy tésztából nem túl vékony rudakat sodrok.
Kettőt hosszában, kettőt vízszintesen teszek egymásra. A blogban látható módon egy-egy szálat alulról fogok vezetni.
Ezután minden második szálat óramutató járásával ellentétesen felfelé áthajtok a felette lévőn.
Amikor körbe értem, ugyanezt megcsinálom csak a másik irányban. Ha rövid a szárad nem fog teljesen átérni, de ez nem baj, mert itt a sor vége, minden szálat a kalács alá kell igazítani.
A sütőt melegítsd elő 210°C-ra, tedd be a kacsasütő, hogy átmelegedjen, nem kell forró legyen csak ne legyen hideg.
Szép kis kalács született, ezt egy sütőpapírral bélelt kicsike jénaiba vagy cserépedénybe teszed. Langyos vízzel alaposan megfürdeted és az egészet, így ahogy van egy kacsasütőbe helyezed, tegyél mellé egy kis cserépedényben vagy jénaiban vizet is, fedd le és mehet az előmelegített sütőbe szaunázni.
210°C-on 50-55- percet sütöttem alulról a kettes rács álláson.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése