Fogyasztó szakaszban valahogy nem igazán szokás főzelékekről beszélni, valószínű enni sem, pedig
még az ilyen önmagával nem sűríthető főzelék is elkészíthető finomra és diétásra zsíros rántás nélkül. Főtt tojással vagy sovány hússal pedig egy remek könnyű vacsora ötlet annak aki szereti a tököt. Én nagyon szeretem, a srácok nálunk egyáltalán nem, úgyhogy viszonylag ritkán készül, hogy ne kelljen két félét főznöm, de zsenge tök szezonban azért rögtön meglepem magam egy adaggal.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db bébitök (470 g)
kapor
3 dl tej
só
100 g tejföl
2 ek zabliszt (40 g)
csipet pirospaprika a tetejére
A tököt nagyra reszelem, sózom, picit hagyom állni. Felöntöm a tejjel, hozzáadom az aprított kaporlevelet és közepes hőnél folyamatos keverés mellett, nehogy leégjen a tej miatt, készre főzöm.
Félrehúzom és hagyom, hogy az egész hűljön, ne legyen olyan forró a habaráshoz.
100 g tejfölt kikeverek 2 ek zabliszttel, ezzel a habarással behabarom a tökfőzeléket. Visszateszem főzni még pár percre amíg sűrű főzelék állaga nem lesz.
Ezt a főzeléket mi vöröshagymával szoktuk készíteni, de sajnos a vöröshagymát nem bírom megemészteni, ezért ez az első étel minél kipróbáltam hagyma nélküli változatot. Bevallom kicsit féltem, hogy így nem lesz jó és dobhatom ki az egészet, szerencsére nem így lett, teljesen jól működik ahogy írva van.
1 adag Tökfőzelék:
Kalória: 222 Kcal
Fehérje: 7 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 19 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése